Direct naar artikelinhoud

Fortuna Sittard weer dichter bij promotie na winst op Jong FC Utrecht

Bevrijdend werkte de treffer van Lars Hutten voor Fortuna Sittard, vrijdag tegen Jong FC Utrecht, na ruim een uur voetballen. Hij scoorde met een diagonaal schot, schuin voor het vak met 1.200 supporters uit Limburg, en laafde zich aan de eruptie van geluk.

Een dolle dans van vreugde op de tribunes was het gevolg, ook bij de meegereisde jeugdspelers van de profclub uit Sittard op de hoofdtribune. Dat was grappig om te aanschouwen. Bijna vertederend zelfs. Al die jongens in trainingspak,  springend om de overwinning van de mannen in wier voetsporen ze hopen te treden.

Fortuna won in de Galgenwaard zijn voorlaatste wedstrijd (0-1) en heeft de voor de club wonderbaarlijke promotie naar de eredivisie volgende week in eigen hand, na jaren van sportieve malaise. Als het zaterdag lukt tegen Jong PSV, is zonder meer sprake van het ‘sportieve wonder van Sittard’. Fortuna staat tweede achter Jong Ajax, dat won in Volendam en misschien toch nog een titel naar Amsterdam brengt. Maar Jong Ajax mag niet promoveren.

Ook NEC kan nog promoveren

Net zo bevrijdend als het schot van Hutten was een paar minuutjes eerder de treffer van Anass Achahbar voor NEC, tegen Jong AZ (uitslag 2-0), een kleine honderd kilometer verderop in Nijmegen. Ook NEC heeft nog kans op promotie, maar de club van de Limburgse trainer Pepijn Lijnders houdt twee punten achterstand op Fortuna, dat bovendien een beter doelsaldo heeft (drie treffers verschil). 

Natuurlijk was het een zenuwentoestand van jewelste vrijdag, op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in de eerste divisie. Alle beslissingen konden vallen, betreffende de kampioen en de promotie, maar het hoefde niet. Waarschijnlijker was de ontknoping op de laatste speeldag, op zaterdag 28 april.

De eerste divisie is een vreemde competitie, met al die Jong-elftallen van de grotere clubs die wel kampioen mogen worden met hun rijpende talenten, maar niet kunnen promoveren omdat anders twee elftallen van dezelfde club in de eredivisie zouden spelen. Jong Ajax had Fortuna maandag geholpen door opnieuw te winnen van NEC, een duel dat werd overgespeeld omdat bij Ajax een niet speelgerechtigde voetballer had meegedaan. Fortuna had vrijdag al kunnen promoveren, maar dan had NEC gelijk moeten spelen tegen Jong AZ.

Geen risico meer

Fortuna kan het kunstwerk volgende week voltooien, thuis tegen het sterke Jong PSV, waarvoor het stadion al nagenoeg is uitverkocht. NEC speelt dan uit tegen Dordrecht. Ajax ontvangt MVV. Maar de supporters nemen geen risico meer. Met 24 bussen waren ze vrijdag naar de Galgenwaard gereisd: 1.200 supporters van Fortuna, aangevuld nog met tientallen aanhangers op de hoofdtribune en de volledige jeugdafdeling van de club, die in het roemruchte verleden onder anderen Mark van Bommel, Fernando Ricksen en Kevin Hofland voortbracht. De laatste nam in februari het trainerschap over van de met ruzie vertrokken Sunday Oliseh, de Nigeriaan die het succes terugbracht naar Fortuna, samen met tal van anderen, onder wie de Turkse eigenaar Isitan Gün. Hofland, tot voor kort werkzaam in de jeugdafdeling bij PSV, doet het werk samen met Claudio Braga.

‘Hier heb je vijftien jaar voor geploeterd’, zei opleider André Boessen, terwijl hij uitkeek over al die jeugdleden, van wie de jongsten geregeld dansten en sprongen, terwijl de wat ouderen wat bedaarder naar de wedstrijd keken. ‘De meesten weten niet eens wat deze club allemaal heeft doorstaan.’

Kort geding tegen de bond

Dat is behoorlijk veel. Fortuna degradeerde in 2002 uit de eredivisie en ontsnapte een aantal keren aan het faillissement. In 2009 was de licentie zelfs al afgenomen door de KNVB, maar redde Fortuna het vege lijf, onder meer door een kort geding tegen de bond te winnen. ‘Ik weet nog dat ik op vakantie was in de Eiffel’, zegt supporter Guus Queisen. ‘Ik had geen bereik en ben ergens op een berg gaan staan om naar een radiootje te luisteren, om de uitspraak van de Limburgse omroep L1 over het vonnis te horen. Stond ik daar te huilen op die berg. Ik zal het nooit vergeten.’

Ze kunnen nauwelijks geloven dat het succes bijna tastbaar is. De spelers meldden zich na de zege euforisch bij de supporters. De jongens van de jeugd zongen: ‘Het is stil aan de overkant.’ Dat kon kloppen, want daar zat helemaal niemand. Afgezien van de kolonie uit Limburg was het stadion bijna leeg.