Direct naar artikelinhoud

Tijd voor bezinning: zelfs na zege is de moraal ver te zoeken bij Ajax

Vier dagen na de ontluisterende nederlaag bij PSV kan Ajax het chagrijn onmogelijk verdrijven met een 4-1-zege op VVV. De halflege tribunes in de Arena zijn het symbool van de onvrede na weer een seizoen zonder landstitel. Ajax heeft de tweede plaats stevig in handen, al voelt een mogelijke helletocht in het voorportaal van de Champions League vanaf juli bijna als strafcorvee.

Hakim Ziyech heeft Ajax met een geplaatst schot aan een 4-1-overwinning geholpen.Beeld Guus Dubbelman

Ajax - 4

VVV - 1

Er zijn op deze zomeravond vele plekken in Amsterdam waar het leven beter te vieren is dan in de net voor de helft gevulde Arena. Het is dat het stadion deze maand eindelijk naar Johan Cruijff wordt vernoemd, maar de twee jaar geleden overleden Ajax-icoon had vermoedelijk weer een revolutie ontketend. In niets lijkt Ajax nog op zijn club . Alle sporen die verwijzen naar de aartsvader zijn zorgvuldig uitgewist.

Algemeen directeur Van der Sar had na de omstreden aanstelling van trainer Ten Hag nog aangekondigd dat hij zijn positie ‘tegen het licht’ zou houden als Ajax onder diens leiding geen progressie zou boeken. Nu zijn de directeur en de coach tot elkaar veroordeeld en dus ontbreekt de zelfreflectie. ‘Ik blijf directeur en Ten Hag blijft trainer’, zegt Van der Sar, tegen de NOS. Het is de vraag of de raad van commissarissen er ook zo over denkt, al ontbreekt de voetbalkennis bij de toezichthouders.

Bezinning noodzakelijk

In alle geledingen bij Ajax is bezinning noodzakelijk. Van de dwaze supporters die vuurwerk afsteken in het Philips Stadion en spelers bedreigen, tot de bestuurders die hun krediet hebben verspeeld. Wie durft bij Ajax hardop te zeggen dat met Ten Hag de verkeerde trainer is aangesteld? Een coach die in Amsterdam vooral controle predikt, vloekt hardop in de kerk.

Ten Hag begint al beschadigd aan het nieuwe seizoen, waarin een uittocht dreigt. Voor Ziyech is de maat vol, nadat hij zondagavond bij aankomst in Amsterdam een zwiep in zijn gezicht krijgt van een idiote supporter. De vormgever van Ajax verwijdert alle verwijzingen naar Ajax van Instagram en benadrukt dat hij wil vertrekken. Zo wordt het duel met VVV tevens een populariteitspoll voor Ziyech.

Ziyech onder de loep

Het begint met een bemoedigend applaus na zijn eerste strakke pass op Neres, tot een klein deel van de supporters achter het doel zich roert. ‘Ziyech, rot op, olé, ole’. Die fans worden onmiddellijk tot de orde geroepen door de harde kern en vervolgens overstemd door de meerderheid van het publiek. Maar Ziyech maakt het zelfs zijn bewonderaars niet gemakkelijk om van hem te houden.

Nu wordt Ziyech uitbundig toegezongen, eerder dit seizoen maakte hij provocerende gebaren naar supporters die hem hadden uitgefloten

Zijn vaak virtuoze spel wordt te vaak overschaduwd door een lichaamshouding die ook bedriegt. Ook tegen VVV viert Ziyech ingetogen de treffer, die als een statement voelt. Met zijn fluwelen linkervoet schiet hij de bal via de binnenkant van de paal in het doel, alsof hij de carambole ook zo bedoelde: 4-1.

Nu wordt Ziyech uitbundig toegezongen, eerder dit seizoen maakte hij provocerende gebaren naar supporters die hem hadden uitgefloten. Die gekrenkte trots versluiert zijn genialiteit, want met zijn ragfijne balgevoel is Ziyech zonder meer de beste speler van de eredivisie. Zo wordt Ajax – VVV een duel van vervlogen illusies, want ­Ziyech verlangt al naar een hoofdrol met Marokko op het WK in Rusland.

Toch zijn die heerlijke acties doekjes voor het bloeden. Schöne mist al in de achtste minuut een strafschop. Het voedt zowel het cynisme als de berusting in de Arena. Voor Veltman lijkt het seizoen al voorbij. Na een doldrieste actie van Seuntjens wordt hij met een knieblessure afgevoerd, een symbolisch einde voor de verdediger die zijn basisplaats en aanvoerdersband tijdelijk kwijtraakte.

Een moment van vrede in de Arena

Seuntjens had niet meer op het veld mogen staan, maar uitgerekend de spits van VVV pijnigt Ajax nog meer. Met een prachtige volley laat hij doelman Onana kansloos: 0-1. Arbiter Kamphuis laat ook een grove tackle van Van Crooij op de benen van Ziyech onbestraft, waarna Ajax de schade nog vlak voor rust repareert.

Eerst tikt Neres de bal na een voorzet van Van de Beek achter Unnerstall. In blessuretijd is VVV-verdediger Promes onbedoeld de aangever als Neres koeltjes afrondt (2-1) en wordt de onvrede in de Arena voor even verdrongen. Neres verzorgt ook de assist bij de treffer van Huntelaar na rust en schiet nog fraai op de paal. VVV ontsnapt ook bij een volley van Wöber op de lat. Toch blijft Ajax-VVV het duel van vervlogen illusies.

Utrecht van slag

In aanloop naar de play-offs voor Europees voetbal lijkt FC Utrecht van slag. Tegen FC Groningen kwam de ploeg van coach Jean-Paul de Jong voor eigen publiek niet verder dan een gelijkspel, 1-1. Dat was de vijfde opeenvolgende wedstrijd zonder overwinning. De thuisclub kwam wel snel op voorsprong door een doelpunt van aanvoerder Willem Janssen. Voor Groningen maakte Tom van Weert een kwartier voor tijd uit een strafschop de 1-1. En ook al leverde het duel geen winnaar op, toch waren de teams content met de afloop. Utrecht verzekerde zich dankzij het ene punt van de play-offs en Groningen kan door het resultaat niet meer degraderen (ANP).