AZ viert feest na de 3-1 overwinning op NAC
NOS VoetbalAangepast

'AZ is de best voetballende ploeg van Nederland'

AZ maakt, op wat zeldzame slippertjes na, een meer dan uitstekende indruk dit eredivisieseizoen. De Alkmaarders staan derde en verloren pas vier keer.

Pierre van Hooijdonk was getuige van het uitduel met NAC (1-3) en steekt in Studio Voetbal de loftrompet over de ploeg van John van den Brom, die net als schrijver Özcan Akyol ook is aangeschoven aan tafel bij presentator Tom Egbers.

'Kan AZ weer landskampioen worden?'

"Ik heb bijna negentig minuten enorm zitten genieten", is Van Hooijdonk enthousiast. "Het was één en al voetbal. En fantastisch voetbal."

De oud-international gaat nog een stap verder: "Op dit moment is AZ de best voetballende ploeg van Nederland. Feyenoord komt daar niet aan. PSV en Ajax ook niet."

Van den Brom sprak zaterdag zelfs van een "bijna perfect game". De supervorm bij spelers als Mats Seuntjens en Guus Til en de komst van Oussama Idrissi in de winterstop helpen daarbij. "De vastigheden die we bijna het hele jaar al hebben, heb ik gisteren weer gezien."

Kampioenschap?

Kan AZ, dat in 2009 voor het laatst een landstitel vierde, volgend jaar kampioen worden? "Dat kan", aldus van Hooijdonk. "Maar dan moeten ze alles bij elkaar houden. En er moet een extra spits bij. Een vervanger of een betere versie van Wout Weghorst."

"We hebben met deze club en scouting laten zien dat we altijd goede spelers weten te halen", reageert de trainer. "Wie weet is het dan mogelijk, maar laten we wel reëel blijven."

'Lozano en Huntelaar verdienden allebei een rode kaart'

Voor de meest besproken acties van dit voetbalweekeinde moeten we naar de stadions in Eindhoven en Zwolle.

Hirving Lozano van PSV werd na een wilde armzwaai bestraft met rood. Een dag later ging Klaas-Jan Huntelaar in het shirt van Ajax bij een soortgelijke actie vrijuit. Dat zorgt in heel Nederland voor de nodige discussie.

De gasten aan tafel zijn eensgezind: zowel Lozano als Huntelaar verdiende met hun acties een rode kaart. Akyol noemt Lucas Woudenberg wel een 'matennaaier'. "Je ziet duidelijk dat die hand naar zijn nek gaat. Hij gaat met veel misbaar naar de grond."

Huntelaar niet meer dodelijk

Huntelaar was om nog een andere reden veelbesproken na het uitduel tegen PEC Zwolle (0-1). De spits maakte het enige doelpunt, maar had in Overijssel met een beetje geluk ook een hattrick kunnen maken.

Van Hooijdonk valt iets op aan Huntelaar. "Ik geniet van zijn torinstinct, maar ik moet zeggen ik hem nog nooit zo veel kansen heb zien missen als dit seizoen."

"De Huntelaar die we kennen, is dodelijk. Hij heeft dit seizoen, en dat zal hij zelf beamen, voor zijn doen veel meer kansen gemist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl