Direct naar artikelinhoud

Ajax creëert kans op kans bij PEC Zwolle, maar wint slechts met 0-1

Ajax won gemakkelijker van PEC dan de uitslag doet vermoeden. Zoveel kansen, zoveel mooie aanvallen, zo vaak een matig besluit.

Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar probeert de bal te controleren, met PEC-verdediger Dirk Marcellis in zijn rug.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Met de beste wedstrijd onder de niet eens meer zo nieuwe trainer Erik ten Hag kroop Ajax twee punten dichter naar koploper PSV, in een titelstrijd die onderweg is naar een opwindende apotheose. Ajax won veel gemakkelijker dan de uitslag doet vermoeden bij PEC Zwolle (0-1) en profiteerde van de 2-2 van PSV tegen Heerenveen zaterdag.

Qua resultaat is PSV nog steeds ruimschoots beter, met vijf in plaats van zeven punten voorsprong vóór het weekeinde. Qua spel heerst Ajax. Vandaar dat het vermoedelijk tot het einde van de competitie op zondag 6 mei spannend zal blijven, in de strijd tussen het betere, soms wat overmoedige en slordige voetbal van Ajax en het fijne oog voor resultaat van PSV, dat gecombineerd gaat met zelfkennis en voorzichtigheid. Ajax voetbalde door de bank genomen uitstekend zondag, en hield dat in tegenstelling tot eerdere duels onder Ten Hag ook de hele wedstrijd vol, op een kunstgrasveld dat vooral bij de doelen glad was van een beetje vorst.

De dribbels van Frenkie de Jong, met wapperend haar oprukkend vanuit de laatste linie, via het middenveld tot in de aanval, zijn een lust voor het oog. De slimheid van Neres blijft opvallend. Invaller Eiting, vervanger van de geblesseerde Schöne, onderscheidt zich met gave passing. Kluivert pingelt ontspannen, al is hij lang niet altijd effectief. De passes van Ziyech zijn fraai. Dan is daar ook nog de onverzettelijkheid van de verdedigers Veltman en De Ligt of de snelle aanpassing van de uitstekende Argentijnse linksachter Tagliafico, wiens shirtje bijna ouderwets in het broekje zit. Spits Klaas-Jan Huntelaar maakt nog steeds belangrijke doelpunten, al heeft hij dan de neiging om kansen te missen waarvoor hij vroeger zijn hand niet omdraaide.

Het was onbegrijpelijk dat Ajax slechts met 1-0 won, want Zwolle had op een paar acties na vrijwel niets in te brengen. Het elftal van trainer John van 't Schip is aanmerkelijk minder dan voor de winterstop, toen PEC zich de verrassing van de eredivisie mocht noemen. 'Ajax heeft ons nog lang in leven gehouden', concludeerde Van 't Schip. 'We liepen te veel achter de bal aan, terwijl we die juist zelf willen hebben. De flair ontbrak. Die moet terug, want die heeft ons veel gebracht.'

Ajax heeft ons nog lang in leven gehouden
John van 't Schip

Lozano-achtige armzwaai

Ajax heeft flair genoeg. Zoveel kansen, zoveel best mooie aanvallen, zo vaak een matig besluit. Schoten net naast, ballen tegen paal of lat. Het doelpunt in de 54ste minuut was van Huntelaar met een koele schuiver, op aangeven van Neres. Over de doelpuntenmaker ontstond discussie, want hij had zich vlak na de aftrap bij een hoekschop met een Lozano-achtige armzwaai ontdaan van de aan zijn shirt sjorrende Van Polen. Scheidsrechter Blom gaf alleen een vrije trap aan Zwolle, waarmee hij de situatie beoordeelde en de aanklager geen kans meer heeft om een zaak aan te spannen. Een dag eerder kreeg Lozano dus rood en zag PSV de veilige voorsprong verdwijnen, in één helft met tien man.

Dat deze samenloop van omstandigheden zich voltrok in één speelronde, voedde de stroom berichten uit de onderbuik op social media over oneerlijk verloop van de competitie, over klassenjustitie en wat dies meer zij. Ten Hag had overigens een eenvoudige oplossing voor dit soort gevallen: 'Klaas-Jan werd vastgehouden. De scheidsrechter moet dan gewoon een penalty geven.' Van Polen was nuchter: van hem hoefde Blom geen rood te geven. Zulke duels gebeuren nu eenmaal. En Huntelaar gaf ook een simpel antwoord, toen hij vertelde dat hij zich losrukte. 'Dit soort situaties gebeurt niet als ik niet word vastgehouden.'

Ajacied David Neres stuit op Diederik Boer, de doelman van PEC Zwolle.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het spel speelde zich zondag af op een strook van pakweg 30 meter, want beide ploegen hielden het veld klein. Ajax kreeg tal van hele en halve kansen. Doelman Boer, die kolderiek optrad in de openingsfase door zijn glijpartijen en zijn schoenwisseling, kreeg genoeg te doen. In het uitverkochte stadion viel de thuisclub tegen. Saymak, Namli, Thomas en Mokhtar zijn artiesten, maar het lukte allemaal net niet. Boer trok in de slotminuut nog mee naar voren om de gelijkmaker te helpen afdwingen. Dat had nog gekund ook, maar het bleef 0-1, dezelfde uitslag als eerder dit seizoen tegen PSV, dat volgende week tegen Feyenoord speelt. De 0-1 tegen de twee topclubs is typerend voor de eredivisie. Ajax was veel beter in Zwolle, PSV werd bij vlagen weggespeeld doch haalde hetzelfde resultaat.

'De uitslag viel veel te laag uit', vond Ten Hag. 'We moeten meer rendement halen uit de vele kansen.' Daarvoor heeft Ajax nog tien wedstrijden.