PSV heeft sinds kampioenswedstrijd handen vol aan SC Heerenveen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag probeert PSV in de wedstrijd tegen SC Heerenveen een volgende stap richting de landstitel te zetten. Nummer drie AZ gaat op bezoek bij NAC Breda.

PSV heeft sinds kampioenswedstrijd handen vol aan SC Heerenveen

VITESSE - EXCELSIOR


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 duels Vitesse:10 punten
Laatste 5 duels Excelsior:5 punten

ACTUEEL

• Na de 3-1 overwinning op Feyenoord ligt Vitesse uitstekend op koers voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Excelsior is al het hele seizoen niet in degradatiegevaar geweest en heeft waarschijnlijk nog maar een paar punten nodig om definitief veilig te zijn.

Vitesse is dit Eredivisie-seizoen bijzonder effectief; in de eerste 23 speelrondes mondden liefst zestien procent van de schoten van de Arnhemmers uit in een doelpunt. Alleen Ajax is nóg efficiënter.

Tijdens de vorige speelronde rekende Vitesse af met Feyenoord.

In de eerste 23 duels voetbalde Excelsior 26 punten bij elkaar, oftewel zeven meer dan vorig seizoen in hetzelfde aantal wedstrijden.

• Tijdens de voorbije vijftien seizoenen bereikte Vitesse slechts driemaal vóór de 25ste speelronde de grens van veertig punten. Bij een zege op Excelsior is dat deze jaargang opnieuw het geval.

Excelsior veroverde zondag een puntje tegen NAC Breda.

Bryan Linssen noteerde deze Eredivisie-jaargang al negen goals en kan de derde speler worden die in het vorige en in het lopende seizoen de dubbele cijfers haalt. Eerder kregen Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst van AZ dat al voor elkaar.

• Liefst zeven van de laatste tien treffers van Excelsior in Eredivisie-uitwedstrijden kwamen voort uit een doodspelmoment.

HISTORIE

• Als we puur afgaan op de historie, dan wacht Vitesse een lastig duel. De Arnhemmers zegevierden in slechts vier van de vorige tien Eredivisie-thuisduels met Excelsior. Drie keer kraaiden de bezoekers victorie en de overige drie edities leverden geen winnaar op.

• In het seizoen 2010/11 troffen beide clubs elkaar tijdens de laatste speelronde in de Gelredome. Excelsior moest met vier goals verschil winnen van Vitesse om ten koste van de Arnhemmers de nacompetitie te ontlopen, maar kwam één doelpunt tekort: 1-4.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Vitesse en Excelsior:


SeizoenUitslag
2010/111-4
2011/123-2
2014/153-1
2015/160-0
2016/172-2

NAC BREDA - AZ


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 duels NAC Breda:4 punten
Laatste 5 duels AZ:9 punten

ACTUEEL

NAC Breda veroverde in de voorbije twee wedstrijden in totaal vier punten, waardoor het in elk geval boven de degradatiestreep begon aan deze speelronde. Als nummer drie verkeert AZ in niemandsland; op zeven punten afstand van Ajax en met acht punten meer dan Feyenoord.

• Afgelopen week tegen Excelsior (0-0) hield NAC Breda voor het eerst sinds 4 november 2017 de nul in een Eredivisie-wedstrijd. Destijds werd het 0-0 op bezoek bij VVV-Venlo.

Marco Bizot werd afgelopen week de eerste AZ-doelman met minimaal tien clean sheets in een Eredivisie-seizoen sinds Esteban Alvarado in 2011/12 (vijftien keer de nul).

AZ verspeelde vorige week punten tegen VVV-Venlo.

Voor de derde Eredivisie-wedstrijd op rij kan NAC Breda zonder nederlaag blijven. De laatste keer dat de Brabanders op het hoogste niveau een dergelijke serie neerzetten, dateert uit het voorjaar van 2015.

NAC Breda-aanvaller Thierry Ambrose kreeg deze competitie drie strafschoppen mee, samen met Kingsley Ehizibue van PEC Zwolle het hoogste aantal. Een van die penalty's werd toegekend tijdens het heenduel, toen AZ met 2-1 won.

• Als trainer van AZ verloor John van den Brom nog nooit een Eredivisie-wedstrijd op bezoek bij een promovendus. De voorgaande zeven van dit soort duels leverde hem negentien punten op: zes zeges en één gelijkspel.

HISTORIE

• Alweer voor de 33ste keer fungeert NAC Breda in het kader van de Eredivisie als gastheer van AZ. Van een duidelijk bovenliggende partij is geen sprake met elf thuiszeges, acht gelijke spelen en dertien overwinningen voor de bezoekers.

Van de laatste vier ontmoetingen in Breda won NAC er liefst drie. Een van die zeges was de 2-1 in het seizoen 2011/12. Vlak voor de winterstop was AZ toen de koploper.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen NAC Breda en AZ:


SeizoenUitslag
2010/111-1
2011/122-1
2012/132-1
2013/143-0
2014/150-1

PSV - SC Heerenveen


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 duels PSV:15 punten
Laatste 5 duels SC Heerenveen:8 punten

ACTUEEL

Als het zo doorgaat, breekt PSV een aantal historische Eredivisie-records, waaronder het puntenrecord van Ajax uit 1998. De Eindhovenaren laten deze competitie nauwelijks een steek vallen. Een van de weinige fouten die de ploeg van Phillip Cocu maakte, was het 2-0 verlies bij SC Heerenveen begin dit seizoen. De Friezen zijn ondanks die triomf niet meer dan een middenmoter.

• PSV rijgt de laatste weken de minimale overwinningen aaneen. Acht van de laatste elf Eredivisie-zeges die de koploper boekte, kwamen tot stand met maar één goal verschil.

• Arber Zeneli is een soort talisman voor SC Heerenveen, dat geen van zijn laatste dertien Eredivisie-duels verloor waarin de aanvaller tot scoren kwam.

Met dank aan Steven Bergwijn won PSV vorige week bij Sparta Rotterdam.

Sinds de zomer van 2015 verspeelde PSV liefst negen punten tegen SC Heerenveen. Tegen geen enkele andere club liepen de Eindhovenaren zoveel averij op.

PSV zegevierde acht keer in de acht Eredivisie-duels waarin Mauro Júnior zijn opwachting maakte. Geen enkele andere speler werkte zoveel wedstrijden af zonder in die confrontaties ook maar één punt te verspelen.

• Reza Ghoochannejhad liet in zijn loopbaan vier Eredivisie-goals aantekenen in wedstrijden tegen PSV. Tegen elke andere ploeg was hij maar maximaal twee keer trefzeker.

SC Heerenveen morste vorige week punten tegen Roda JC Kerkrade.

HISTORIE

• Zestien van de vorige 25 edities van deze wedstrijd werden in winst omgezet door PSV. SC Heerenveen zorgde vier keer voor een stunt door te zegevieren en bij vijf ontmoetingen bleef een winnaar uit.

Een razendsnelle vooruitblik op PSV - SC Heerenveen.

Drie seizoenen geleden was dit de kampioenswedstrijd voor PSV. Door goals van Luuk de Jong (twee), Memphis Depay en Luciano Narsingh werd het 4-1 voor de Eindhovenaren.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PSV en SC Heerenveen:


SeizoenUitslag
2012/135-1
2013/141-1
2014/154-1
2015/161-1
2016/174-3

ADO Den Haag - Willem II


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Joey Kooij
Laatste 5 duels ADO Den Haag6 punten
Laatste 5 duels Willem II:4 punten

ACTUEEL

• ADO Den Haag is nog altijd een serieuze kandidaat voor deelname aan de play-offs om een Europees ticket. Tegen Willem II kan de residentieclub goede zaken doen. De Tilburgers draaien al het hele seizoen moeizaam en zijn nog altijd niet verlost van degradatiezorgen.

Dit Eredivisie-seizoen creëerde Nasser El Khayati al 47 kansen. Dat zijn er al twee meer dan het totaal van Édouard Duplan, die in de voorbije jaargang aan het einde van de rit dit klassement aanvoerde bij ADO Den Haag.

• In tegenstelling tot in de afgelopen jaargang kan Willem II dit seizoen niet rekenen op een betrouwbare defensie. Nu al kregen De Tricolores meer goals om de oren dan in het complete vorige seizoen: 45 om 44.

Vorige week veroverde ADO Den Haag een punt bij FC Groningen.

• In de voorbije twintig speelrondes veroverde ADO Den Haag liefst 32 punten. Alleen PSV, Ajax en AZ, de huidige topdrie, presteerden beter in die periode.

• Voor het eerst sinds het voorjaar van 1992 kan ADO Den Haag in drie achtereenvolgende Eredivisie-duels een clean sheet noteren. In de voorbije duels scoorden Vitesse (1-0) en FC Groningen (0-0) niet tegen de residentieclub.

Willem II verloor nipt bij Heracles Almelo.

• Elke Eredivisie-club kwam dit kalenderjaar al eens tot scoren buitenshuis, op Willem II na. Voor het laatste uitdoelpunt van de Tilburgers moeten we terug tot 24 december 2017, de treffer van Fran Sol tegen Ajax (3-1).

HISTORIE

• ADO Den Haag jaagt op zijn dertiende thuiszege op Willem II in Eredivisie-verband. De bezoekers azen op hun achtste triomf. Als het zaterdagavond een gelijkspel wordt, zou dat voor de zevende keer in de historie zijn.

• Voor de laatste uitzege moeten we alweer terug naar het seizoen 2008/09. Bij het scheiden van de markt bezorgde Frank Demouge Willem II die dag een 0-1 overwinning.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen ADO Den Haag en Willem II:


SeizoenUitslag
2010/112-1
2012/132-0
2014/153-2
2015/161-1
2016/171-0

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.