Hiddink: Wat een geld heeft dat hen gekost, ze wilden me per se pakken

Hiddink: "Wat een geld heeft dat hen gekost, ze wilden me per se pakken"

13-02-2018 15:37
40

Elf jaar geleden, in januari 2007, werd Guus Hiddink door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens belastingfraude. Die zaak leverde de inmiddels 71-jarige coach een strafblad op. Hij heeft zich er erg kwaad over gemaakt. 

Hiddink werd gepakt voor de periode ná zijn avontuur in Zuid-Korea. Hij woonde toen in België. "Hier heb ik me zo boos over gemaakt. Formeel woonde ik in Spanje en ik wilde re-emigreren toen ik bij PSV aan de slag ging. Ik was via mijn accountant al in gesprek met de Nederlandse belastingdienst, wilde geen gelazer. De mededeling was dat ik nogmaals belasting moest gaan betalen, wat erop neerkwam dat ik van mijn verdiensten tien procent over zou houden", blikt Hiddink terug in magazine Helden. 

"Mijn adviseurs zeiden: for the time being kun je even in België gaan wonen en dan gaan we in de tussentijd een oplossing proberen te vinden." Het OM besloot Hiddink aan te pakken. "Het belachelijke blijft: ik wilde re-emigreren, heb zelf aan de bel getrokken. De controleurs hadden gezien dat ik amper gas, licht en water afnam in België, dat klopte want ik zat veelal op De Herdgang of in een hotelletje. Ze keken hoe vaak ik in België was en of ik m'n postbus leeghaalde. Alles hebben ze gecheckt, zie je het voor je?"

"Om zes uur 's ochtends kwamen ze me thuis ophalen... Ik zei: kom lekker binnen. Wat een geld heeft dat hen gekost, ze wilden me per se pakken. De hele afdeling had op de dag van mijn zitting vrij genomen om op de publieke tribune plaats te nemen. Ik speelde open kaart en toch werd ik gestraft. Ik dacht: potverdikke, in wat voor land leven we? Ik heb de hele zaak als een vernedering ervaren."