FC Twente zorgt ervoor dat AZ onder Ajax en PSV blijft staan

Reacties

AZ heeft zondagavond nagelaten Ajax af te lossen als nummer twee van de Eredivisie. FC Twente schoot in de Grolsch Veste uit de startblokken en nam door twee goals van Manfred Ugalde een voorsprong die uiteindelijk voldoende bleek. Zodoende groeide Feyenoord uit tot absolute winnaar van dit weekend.

FC Twente zorgt ervoor dat AZ onder Ajax en PSV blijft staan
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
2 - 1
AZ
AZ

Drie dagen nadat AZ Lazio uit de Conference League kegelde, wist de ploeg van coach Pascal Jansen wat er moest gebeuren. Omdat Ajax in eigen huis van koploper Feyenoord verloor, volstond een zege om de Amsterdammers te passeren. FC Twente moest op zijn beurt winnen om Sparta weer af te lossen als nummer vijf.

Ugalde
In het treffen tussen de kampioen van 2009 (AZ) en 2010 (FC Twente) was het de thuisploeg die uit de startblokken schoot. Na acht minuten kopte de toch niet al te grote Ugalde een afgemeten voorzet van Joshua Brenet uitstekend binnen: 1-0.

Drie minuten later kon coach Ron Jans opnieuw juichen. En weer was Ugalde het feestvarken. De Costa Ricaan rondde dit keer koppend af op aangeven van Vaclav Cerny. Het was voor de spits al zijn vijfde goal in zijn laatste drie Eredivisie-optredens. Tegen SC Heerenveen had hij ook al voor een dubbelslag getekend en tegen Fortuna Sittard was hij eveneens trefzeker. Zo scoorde Ugalde in zijn laatste drie competitieduels vaker dan in de veertig daarvoor (vier treffers).

FC Twente kreeg vervolgens kansen op meer, maar Ugalde had niet iedere keer het vizier op scherp staan. Bovendien was het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de Tukkers. Verdediger Mees Hilgers moest afhaken met liesklachten en Ugalde leek voor rust ook al gewisseld te moeten worden. De doelpuntenmaker hield het toch vol tot de rust, waarna hij alsnog in de kleedkamer achterbleef.

Manfred Ugalde leek al voor rust gewisseld te worden vanwege een blessure, maar bleef halverwege alsnog in de kleedkamer achter. Mees Hilgers viel ook al uit.
© Pro Shots
Manfred Ugalde leek al voor rust gewisseld te worden vanwege een blessure, maar bleef halverwege alsnog in de kleedkamer achter. Mees Hilgers viel ook al uit.

AZ stelde zeker voor rust teleur, maar kreeg in die eerste helft wel kansen. Zo schoot Jesper Karlsson net naast en redde Twente-goalie Lars Unnerstall op een knal van Tijjani Reijnders.

Na rust leek het wachten op de 3-0. Anass Salah-Eddine schoot van grote afstand vol vuur op doel, maar doelman Mathew Ryan redde. Dat deed de Australische doelman ook bij een poging van Ricky van Wolfswinkel. Omdat Virgil Misidjan een gekraakt schot naast zag gaan, bleef het wel spannend.

Meerdink
Jansen probeerde met een driedubbele wissel het tij te keren en al snel kwam AZ terug. Karlsson brak door en schoot de bal in de korte hoek: 2-1. Daarna zette AZ aan, maar bezweek FC Twente niet meer. Ook het competitiedebuut van de negentienjarige Mexx Meerdink, de zoon van Martijn Meerdink kreeg nog wel een flinke kans, kon daar niets aan veranderen.

Zodoende is de ploeg van Jans weer vijfde. Bovendien werd al voor het 23ste thuisduel op rij in de Eredivisie gescoord en is Twente nog altijd de ploeg met de minste tegengoals in de Eredivisie.

Feyenoord
Voor AZ zijn de druiven zuur. PSV, dat slechts een punt pakte tegen Vitesse, is de nieuwe nummer drie en het gat naar Ajax is twee punten. Feyenoord is de grote winnaar van het weekend en heeft nu een gat van acht punten naar AZ.

Klik boven- of onderaan onderstaande tweet om de goals van Ugalde op Twitter te bekijken. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De rapportcijfers

FC Twente Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
6
Sparta Rotterdam
34
17
8
9
60-37
+23
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.