PSV geeft voorsprong weg bij Vitesse en ziet kans op titel verdampen

19 maart 2023 om 18:56 • Aangepast 28 maart 2023 om 02:00
nl
PSV heeft de kansen op het kampioenschap verder zien slinken. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam in de uitwedstrijd tegen Vitesse niet verder dan 1-1. Ze blijft daardoor op de vierde plaats staan. De achterstand op lijstaanvoerder Feyenoord, dat Ajax met 2-3 klopte, liep op naar acht punten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van NOS
Geschreven door
ANP & NOS

Van Nistelrooij wil de titelstrijd nog niet opgeven, maar hij erkent wel dat de kansen steeds kleiner worden. "Als ik naar de stand kijk, trek ik nog geen harde conclusies. Maar wel zachte", zei Van Nistelrooij na de wedstrijd tegen ESPN.

"Iedereen is er doodziek van dat we hier niet hebben gewonnen", aldus Van Nistelrooij, die vond dat PSV in Arnhem 'een van de minste wedstrijden dit seizoen' speelde. Xavi Simons sprak achteraf van een mentaliteit die veranderd moet worden: "We dachten na de vroege 1-0: het komt wel goed. Maar dat kan gewoon niet."

"We verzandden in het rondspelen van de bal."

PSV kwam in de Arnhemse Gelredome al vroeg op voorsprong via Simons. Hij kon vanaf de middenlijn ongehinderd doorlopen richting het doel, kapte verdediger Nicolas Isimat-Mirin (ex-PSV) simpel uit en schoof de bal langs doelman Kjell Scherpen. Het betekende voor de 19-jarige aanvaller al zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Zijn team verzuimde daarna door te drukken.

De Eindhovenaren hadden voor rust weliswaar de controle over de wedstrijd, maar ze wisten weinig kansen te creëren. Kort voor rust kopte Fábio Silva wel op de buitenkant van de paal.

Luuk de Jong kreeg aan het begin van de tweede helft twee mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. De PSV-aanvoerder schoot eerst van afstand naast en had even later de bal van dichtbij voor het intikken uit een hoekschop van Joey Veerman. De bal stuiterde echter via de knie van De Jong over de lat.

"Ik ben heel teleurgesteld in het niveau dat we vandaag haalden."

Het bleek een dure misser, want enkele minuten later kwam Vitesse op gelijke hoogte. Een vrije trap vanaf de rechterkant vloog via PSV'er Ibrahim Sangaré in het doel: 1-1.

Een slotoffensief van het aangeslagen PSV bleef uit. Exemplarisch was een schot in de laatste seconden van Sangaré, dat heel hoog over het doel vloog.

Van Nistelrooij: "We hadden na ons doelpunt moeten doordrukken. Maar dat bleef uit. We verzandden in het rondspelen van de bal. Het was een beetje passief. In de tweede helft hebben we gewoon te weinig laten zien en vanuit het spel niets gecreëerd. En dan krijg je een goal tegen die we zelf inleidden. Ik ben heel teleurgesteld in het niveau dat we vandaag haalden."

De 1-1 uit een eigen doelpunt (foto: ANP).
Teleurstelling bij Van Nistelrooij en Simons (foto: ANP).