Arman Avsaroglu, Marco Timmer en Robèrt Misset
NOS VoetbalAangepast

'Je kunt je afvragen of Van Bronckhorst wel zo'n goede coach is'

Als je Feyenoord de eerste landstitel in achttien jaar bezorgt, heb je als trainer wel wat krediet opgebouwd. Toch borrelt er steeds meer onvrede in Rotterdam en ook Giovanni van Bronckhorst wordt niet gespaard. In het Sportforum is de kritiek op de trainer van de landskampioen niet mals.

"Van Bronckhorst heeft het heel moeilijk", begint NOS-commentator Arman Avsaroglu. "Je kunt je afvragen of hij wel die goede coach is, die wij van hem gemaakt hebben vorig seizoen."

Volkskrant-journalist Robèrt Misset zit op dezelfde lijn. "Zijn keuzes zijn zeer te betwisten. Je herkent een topcoach aan zijn wisselbeleid."

Avsaroglu: "Niemand begreep zijn wissels tegen Ajax. Sofyan Amrabat voor Steven Berghuis na rood voor Nicolai Jørgensen? Je ziet dat hij in grote wedstrijden het duel niet naar zich toe kan trekken. Als ik iemand moet kiezen die zondag door het ijs is gezakt, dan zeg ik Van Bronckhorst."

Misset: "Die opstelling alleen al. Tegenhouden? Je moet winnen! Het straalt niets van lef uit. Robin van Persie heeft dat wel. Branie en bravoure. Dat hebben ze zondag gemist."

'Van Bronckhorst is zondag door het ijs gezakt'

Het volgende onderwerp is aangesneden: topspelers die na jarenlange avonturen in het buitenland terugkeren op het oude nest in de eredivisie. Robin van Persie is de laatste in dat rijtje, nu hij zijn handtekening heeft gezet onder een contract bij Feyenoord.

Soms verloopt een comeback succesvol. Frank Rijkaard in de jaren 90 is een voorbeeld. Of Phillip Cocu in 2004. En recent natuurlijk Dirk Kuijt. Maar flops zijn er ook. Denk aan John Heitinga en in mindere mate Edgar Davids en Mark van Bommel. Het is afwachten in welke categorie Van Persie zal vallen.

"We moeten sowieso blij zijn dat zo'n grote speler terugkomt naar Nederland", stelt Marco Timmer van Voetbal International. Van Persie krijgt aan het einde van zijn contract in 2019 een functie in de jeugdopleiding. "En dan hebben ze bij Feyenoord goud in handen. Dat zie ik ook bij PSV. Daar dwepen de jeugdspelers met Ruud van Nistelrooij."

'De voortekenen zijn niet gunstig voor Van Persie'

Misset: "Dat gezeur over dat hij goed moet zijn in de kleedkamer, daar geloof ik niet in. Hij moet goed zijn op het veld."

Volgens Timmer speelt het karakter en de fysieke gesteldheid van een speler die terugkeert een belangrijke rol. "Heitinga was bijvoorbeeld niet fit. Je moet je mindset goed hebben. Als het pijnlijk wordt, is er respect voor je verleden, maar dan houdt het snel op."

Avsaroglu: "Dan zijn de voortekenen niet gunstig voor Van Persie. Want fit is hij niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl