Luuk de Jong de reddende engel voor PSV

Reacties

PSV is bij de start van de tweede seizoenshelft een pijnlijke uitglijder bespaard gebleven. Luuk de Jong voorkwam in de laatste minuut tegen Heracles Almelo puntenverlies voor de koploper (1-2).

In de wetenschap dat Ajax eerder op de dag De Klassieker had gewonnen kon PSV het zich niet veroorloven punten te morsen om de ruime marge op Ajax in stand te houden. De Eredivisie-koploper deed wat het moest doen tegen Heracles, maar het ging de formatie van Phillip Cocu uitermate moeizaam af.

In de blessuretijd van de eerste helft brak PSV de ban. Hirving Lozano vond met een vrije trap van de vrijstaande De Jong die op zijn beurt met zijn hoofd de bal panklaar neerlegde voor Steven Bergwijn. Voor de linksbuiten was het daarna een koud kunstje de score te openen: 0-1.

De voorsprong was op basis van de kansenverhouding terecht. Heracles was voor rust één keer dicht bij een doelpunt. Kristoffer Peterson krulde na een half uur de bal richting de kruising. PSV-doelman Jeroen Zoet voorkwam met een fraaie redding een achterstand.

Aan de andere kant zorgden onder anderen Santiago Arias, basisdebutant Mauro Júnior en Lozano voor gevaar. De laatste was na een kwartier op weg naar de openingstreffer. Sebastian Jakubiak bracht de Mexicaan uit balans, waarna de PSV'er niet meer in staat was keeper Bram Castro te passeren.

Het steuntje in de rug in de vorm van de treffer bleek voor PSV na rust niet de extra inspiratiebron de wedstrijd snel te willen beslissen. De Brabantse formatie had weliswaar het betere van het spel, maar het aanvalsspel en de afronding lieten te veel te wensen over om Heracles in het eerste kwartier na rust op de knieën te krijgen. Met name Lozano beleefde een ongelukkige en frustrerende avond.

Het PSV-spel en de minimale marge boden Heracles hoop op een positief resultaat. De pogingen van Jamiro Monteiro en Vincent Vermeij onderstreepten dat. Door een pijnlijke inschattingsfout van Arias na een uur kon de thuisploeg de gelijkmaker begroeten. De Colombiaan verkeek zich op een verre uittrap van Castro en kon zijn fout alleen herstellen met een overtreding op Brahim Darri. Althans, dat was het oordeel van arbiter Ed Janssen die naar de stip wees. Jeff Hardeveld ontfermde zich met succes over deze buitenkans.

Heracles putte moed uit de gelijkmaker, waar PSV juist zijn kwetsbaarheid toonde. De thuisploeg maakte de meeste aanspraak op meer dan een punt met Peterson als smaakmaker. Meer leed bleef PSV in Almelo mede dankzij Zoet bespaard. De keeper maakte de pogingen van Heracles ongedaan en bood daarmee zijn ploeg de kans op een ontsnapping. De Eindhovense formatie greep die in de ultieme slotfase, met De Jong als gevierde man.

De spits schoot knap raak bij de eerste paal na een voorzet van invaller Albert Gudmundsson. Dankzij zijn honderdste Eredivisie-treffer bleef PSV puntenverlies bespaard bij de herstart van de Eredivisie. De voorsprong op Ajax is daardoor nog steeds vijf punten.

VI-verslaggever Marco Timmer: 'Lozano ging erg vaak voor eigen succes bij PSV'