Honderdste goal De Jong helpt PSV in extremis aan zege

21 januari 2018, 18:50   Bijgewerkt: 21 januari 2018, 20:14

Koploper PSV heeft in de absolute slotseconde drie punten over gehouden aan het duel met Heracles Almelo: 1-2. In de slotminuut van de eerste helft kwamen de Eindhovenaren dankzij Steven Bergwijn op voorsprong. Na ruim een uur spelen beging Santiago Arias een overtreding op Brahim Darri, waarna Jeff Hardeveld de toegekende penalty benutte. In de allerlaatste aanval van het duel maakte Luuk de Jong zijn honderdste doelpunt in de Eredivisie en bepaalde de eindstand daarmee: 1-2.

Schoten van Arias en Jorrit Hendrix volgden, maar Castro werd daardoor niet echt aan het wankelen gebracht. Dat gebeurde wél aan de andere kant. Kristoffer Peterson mocht na een half uur bijzonder vrij aannemen en indribbelen en loste een hard schot, dat door Jeroen Zoet prachtig uit de bovenhoek werd getikt. Enkele minuten later kon Peterson bijna opnieuw gevaarlijk worden, maar kon hij een lastige voorzet van Jeff Hardeveld niet verwerken.

Enkele minuten voor het rustsignaal had PSV op voorsprong kunnen komen. Uit een voorzet van Joshua Brenet kopte Luuk de Jong de bal tegendraads nét over het Heracles-doel. Uit de laatste actie van de eerste helft werd echter wel rendement gehaald. Een vrije trap belandde op het hoofd van de veelvuldig gezochte De Jong, die terug kon koppen op de vrijstaande Bergwijn. Het was voor de jongeling vervolgens een koud kunstje om de openingstreffer tegen de touwen te schieten: 0-1.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde: met een aanval van PSV. Bergwijn kreeg meteen een kans om de voorsprong te verdubbelen, maar Castro redde zijn schot goed. Wat volgde was een vrij evenwichtige fase. Een prachtige steekpass van Jamairo Monteiro op Peterson was nét iets te hard en aan de andere kant speelde PSV een counter niet goed uit. Lozano ging voor eigen succes, waar hij mogelijk gebruik had kunnen maken van twee meelopende teamgenoten.

Die treffer deed Heracles goed, want na dat doelpunt kwamen de Almeloërs meer en meer in het stuk voor. Meerdere malen werd het PSV-doel gezocht en met name Peterson kreeg enkele mogelijkheden. PSV kreeg echter de grootste kans. Uit een hoge voorzet van Brenet kon De Jong van dichtbij niet binnenkoppen. Castro had een prima reflex in huis op de kopbal van de gelegenheidsaanvoerder. Die misser kwam PSV bijna heel duur te staan, toen Darri enkele minuten later dicht bij een goal was. Zoet redde echter prima.

In de open slotfase waren er kansen aan beide kanten. Zo stuitte Robin Pröpper van dichtbij op Zoet en waren Lozano en De Jong aan de andere kant dicht bij een doelpunt. Onder andere door prima keeperswerk van Castro kon ook PSV het net niet meer vinden. Het leek daardoor op een gelijkspel uit te draaien, maar net zoals in de eerste helft sloeg PSV ook in het tweede bedrijf in de laatste aanval toe. Uit een voorzet van Albert Gudmundsson zorgde De Jong er van dichtbij voor dat zijn honderdste treffer in de Eredivisie zeker niet de minst belangrijke was: 1-2.

Opstellingen en beoordelingen*

Heracles Almelo: Bram Castro 7.5; Tim Breukers 6.5, Robin Pröpper 7, Dries Wuytens 6.5, Jeff Hardeveld 7; Reuven Niemeijer 6 (57. Peter van Ooijen 6,5), Sebastian Jakubiak 6, Jamairo Monteiro 6.5; Kristoffer Peterson 7.5, Vincent Vermeij 6 (86. Paul Gladon -), Brahim Darri 7.5

PSV: Jeroen Zoet 7.5; Joshua Brenet 6.5, Nicolas Isimat-Mirin 6, Daniel Schwaab 6.5, Santiago Arias 7; Bart Ramselaar 6.5, Jorrit Hendrix 5.5, Mauro Junior 6 (74. Gaston Pereiro -); Steven Bergwijn 7 (83. Albert Gudmundsson -), Luuk de Jong 8, Hirving Lozano 6

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling