Mauro Junior, Maxi Romero en Hirving Lozano op het trainingskamp in Florida
NOS VoetbalAangepast

Stoelendans bij PSV: dringen voor vacature-Locadia

Drie plekjes, tien gegadigden. Er is een stoelendans gaande bij PSV, met de erfenis van Jürgen Locadia als voornaamste inzet.

Vrijdag werd de overgang van Locadia naar Brighton & Hove Albion afgerond. De zestien miljoen euro zal in Eindhoven gebruikt worden om het gat in de begroting te dichten, dat geslagen werd door het mislopen van de Europa League.

Als het aan trainer Phillip Cocu ligt wordt het restant ingezet voor spelers die "de totale balans" van het elftal versterken. Met andere woorden: liever een linksback dan nóg een aanvaller.

Aanvallend heeft de coach keuze te over. Wie completeert de Eindhovense aanval naast smaakmaker Hirving Lozano en - vermoedelijk - routinier Luuk de Jong? Er zijn tien gegadigden voor drie posities. En wat opvalt: de jeugd staat te trappelen bij de koploper in de eredivisie.

De Latino's: Lozano (22), Pereiro (22), Romero (19) en Mauro Júnior (18)

Met Hirving Lozano, Gastón Pereiro, Maximiliano Romero en Mauro Júnior beschikt PSV over een fraaie Latijns-Amerikaanse inbreng.

Van dit kwartet is de Mexicaan Lozano onbetwist als basisspeler. PSV maakte deze zomer acht miljoen over naar Pachuca en die investering heeft zich nu al lang en breed uitbetaald.

Hirving Lozano weer trefzeker voor PSV

Met elf doelpunten is 'Chucky' zelfs topscorer van de eredivisie en als hij deze zomer met zijn land kan schitteren op het WK in Rusland, zal zijn marktwaarde zeker vervijfvoudigen.

In Eindhoven hopen ze op een vergelijkbare rol voor de Argentijn Romero. Voor de net 19-jarige spits betaalde PSV zelfs 10,5 miljoen euro, een prijskaartje dat zorgt voor hoge verwachtingen. Romero, een fan van Radamel Falcao, wordt de komende maanden klaargestoomd voor volgend seizoen.

Gastón Pereiro is al bezig aan zijn derde seizoen in Eindhoven en kreeg dit seizoen in de eerste vijftien duels een basisplaats. Maar dan wel vooral als aanvallende middenvelder. In de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Vitesse koos Cocu echter voor Bart Ramselaar, waardoor de 22-jarige Uruguayaan op de bank belandde. Biedt het vertrek van Locadia uitkomst?

Dan kan hij wel concurrentie verwachten van Mauro Júnior, de enige Braziliaan in de Zuid-Amerikaanse enclave in Eindhoven. Over de pas 18-jarige buitenspeler zei Cocu: "Mauro ontwikkelt zich heel snel. Die is écht stappen aan het zetten."

De Nederlanders: De Jong (27), Lammers (20), Bergwijn (20)

Het had er alle schijn van dat niet Locadia, maar Luuk de Jong de deuren van het Philips-stadion achter zich zou dichttrekken. Hij flirtte even met Club América in Mexico, maar mag van PSV deze winterstop niet weg.

Na een onwaarschijnlijke doelpuntendroogte begon de spits kort voor de winterstop weer te scoren. Op basis van zijn merites heeft hij daardoor een streepje voor op de concurrentie.

Steven Bergwijn is dit seizoen vrijwel wekelijks basisspeler bij PSV

De afgelopen maanden trad Sam Lammers, nu nog spits van Jong PSV, steeds vaker uit zijn schaduw. Een ontwikkeling die bevestigd werd in de oefenduels met Corinthians en Fluminense tijdens het trainingskamp.

En dan Steven Bergwijn. De snelle en behendige vleugelaanvaller liet dit seizoen staaltjes zien, die getuigen van een buitengewone klasse. Zoals zijn maradoneske solo tegen FC Utrecht. Ook voor Bergwijn was deze winter belangstelling, van onder andere Torino, maar dé groeibriljant van PSV mocht niet weg.

Vlak voor de winterstop was Bergwijn al de vervanger van de geblesseerde Locadia. Is zijn definitieve doorbraak nu aanstaande?

De jonkies: Gudmundsson (20), Malen (19) en Gakpo (18)

Albert Gudmundsson kreeg van coach Phillip Cocu toestemming om de IJslandse bondscoach Heimir Hallgrímsson te overtuigen van zijn kunnen tijdens een trainingskamp in Azië. Gudmundsson greep die kans met beide handen aan en maakte drie van de vier treffers in het oefenduel met Indonesië.

Donyell Malen

"Wij zijn heel blij voor hem. Elke kans die je krijgt om een WK-ticket te verdienen, moet je aangrijpen", zei Cocu daarover.

Donyell Malen verruilde Ajax in 2015 voor Arsenal en keerde dit seizoen terug naar Nederland. In Eindhoven maakt hij indruk bij Jong PSV. De spits, die meestal vanaf links opereert, scoorde al acht keer in de Jupiler League. Al die doelpunten maakte hij in de laatste zes duels voor de winterstop. Reden voor Cocu om Malen over te hevelen naar het eerste elftal.

Cocu verguld met talenten PSV: van Chucky en Maxi tot Gakpo

Tot slot is daar Cody Gakpo. Een naam die tot voor kort alleen bij de meest fanatieke PSV-volgers bekend was. Maar deze week dook zijn naam ineens overal op in de media. Dat dankt de pas 18-jarige junior aan het trainingskamp in Orlando. Tussen de grote mannen maakte Gakpo een sterke indruk.

Terug in Nederland bekroonde hij vrijdag zijn debuut bij Jong PSV meteen met een hoofdrol tegen De Graafschap. In de 91ste minuut besliste hij het duel in Eindhovens voordeel (2-3) met zijn tweede treffer van de avond.

Tien gegadigden voor drie posities. Cocu is er maar wat blij mee. "Nu is het aan de jongens zelf", zegt hij met fonkelende ogen. "Want indirect zijn het natuurlijk elkaars concurrenten."

Cody Gakpo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl