Locadia naar Brighton: degradatiekandidaat met grote gebreken gaat all-in

Locadia naar Brighton: degradatiekandidaat met grote gebreken gaat all-in

19-01-2018 11:30
32

Jürgen Locadia staat op het punt PSV te verruilen voor Brighton & Hove Albion. Vrijdag ondergaat hij in de Engelse kustplaats een medische keuring. VoetbalPrimeur zoekt uit wat Locadia kan verwachten bij Brighton.

De media in Nederland en Engeland weten het zeker: Brighton betaalt zestien miljoen euro aan PSV exclusief bonussen en een doorverkooppercentage. Dat betekent dat Locadia in één klap de duurste aankoop in de clubgeschiedenis wordt. Het prijskaartje zorgt ervoor dat de geblesseerde spits een forse druk met zich meetorst. In de tweede seizoenshelft moet hij Brighton in de Premier League houden, samen met onder meer oud-PSV'er Davy Pröpper.

Brighton dit seizoen
Brighton promoveerde afgelopen seizoen als nummer twee van het Championship naar de Premier League. De terugkeer op het hoogste niveau verloopt met horten en stoten: The Seagulls staan op de 16e plaats met 23 punten uit 23 wedstrijden. Het gat met de streep is slechts drie punten, waardoor het degradatiespook volop rondwaart in het Falmer Stadium. Brighton presteert niet slechter, maar ook zeker niet beter dan vooraf werd verwacht.

De seizoenstart was redelijk, met zeges op onder meer West Bromwich Albion en West Ham United. De laatste twaalf duels leverden slechts één overwinning op. Het ritme van een normale Brighton-wedstrijd: gemotiveerd aan de aftrap verschijnen, keihard werken en uiteindelijk verliezen door een gebrek aan aanvallende stootkracht. De thuisvorm werkt wat dat betreft niet mee: pas één keer werd er gewonnen in het eigen Falmer Stadium. Met 17 goals is Brighton na hekkensluiter Swansea City de minst scorende ploeg van de Premier League.

En daar komt Locadia in beeld. De PSV'er, in de eerste seizoenshelft van de Eredivisie negen keer trefzeker, moet voor de goals gaan zorgen bij Brighton. Met Glenn Murray (34) en Tomer Hemed (30) heeft Hughton twee ervaren spitsen tot zijn beschikking en hoewel Murray het met zes goals boven verwachting doet, lijkt het onvoldoende voor handhaving. Brighton ziet in Locadia waarschijnlijk een diepe spits, al heeft hij zich bij PSV ook bewezen als een effectieve linksbuiten. Op die plek staat José Izquierdo, die in augustus voor 15 miljoen euro overkwam van Club Brugge.

Naar alle waarschijnlijk blijft het deze transferperiode bij de recordtransfer van Locadia. De ploeg van Hughton speelt op papier in een 4-2-3-1-formatie. In de praktijk wordt dit vaak een 4-4-1-1-formatie. De conservatieve managerstijl van Hughton en de daaruit voortvloeiende disbalans tussen verdediging en aanval zorgt ervoor dat Brighton op Manchester United na de minste goals uit open play incasseert, maar dus ook nauwelijks scoort.

Geen enkel Premier League-team had zoveel balbezit op de eigen helft en zo weinig balbezit op de helft van de tegenstander als Brighton. Eén club schoot dit seizoen minder vaak op doel en twee clubs zetten minder vaak een dribbel in. Brighton speelt daardoor vaak lange ballen (na Burnley het meest in de Premier League), waardoor de ploeg voorspelbaar en kwetsbaar wordt. Conclusie: Locadia kan zijn borst natmaken aan de Engelse zuidkust.