Ongelijke geboortecijfers in PSV-jeugd: 'Strookt niet met Moeder Natuurs wetten'

Ongelijke geboortecijfers in PSV-jeugd: 'Strookt niet met Moeder Natuurs wetten'

19-01-2018 08:07
27

Liefst 75 procent van de jeugdspelers die PSV de afgelopen twintig jaar naar Eindhoven haalde, is geboren tussen 1 januari en 30 juni. Deze cijfers zijn aan het licht gekomen dankzij Lucas Besters, die voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg de scouting van de Eindhovenaren doorlichtte.

"De cijfers bij het aantrekken van talenten stroken natuurlijk niet met de wetten van Moeder natuur", vertelt Besters aan het Eindhovens Dagblad over de opvallende cijfers. "De scouting kan niet optimaal gefunctioneerd hebben, omdat er niet per definitie meer talent wordt geboren in januari dan in december."

Hoofd jeugdopleidingen Pascal Jansen neemt de kritiek ter harte. "Wij kijken er intern ook naar en zien dat spelers vaak tussen januari en juli geboren zijn. We zijn ons ervan bewust en proberen er goed op te sturen richting onze scouts en bij onze Fundament-locaties, waar talenten langer in hun eigen omgeving blijven. Bij PSV onder 13 is het geboortemaand-effect al minder zichtbaar."

Jansen heeft echter een verklaring voor de ongelijke verdeling in geboortemaanden: spelers die in de eerste helft van het jaar zijn geboren, zijn fysiek in het voordeel ten opzichte van spelers die tussen juli en december ter wereld kwamen. "Dat kan flinke verschillen geven en de kunst is om daar goed doorheen te kijken", aldus Jansen. "De échte natuurtalenten zullen altijd opvallen, wanneer ze ook geboren zijn. Andere jongens die in december zijn geboren, zullen er soms enorm voor moeten knokken om op te vallen."