Honderden PSV-fans bereikten Arena nooit: 'Grimmige sfeer richting de politie'

Honderden PSV-fans bereikten Arena nooit: 'Grimmige sfeer richting de politie'

11-12-2017 13:00
42

Honderden PSV-fans die een kaartje hadden gekocht voor het uitvak in de Johan Cruijff Arena beleefden een dramatische zondagmiddag. Niet eens zozeer omdat hun club met 3-0 op de broek kreeg van Ajax, maar vooral omdat ze het stadion nooit zouden bereiken. PSV-supporter Micha was erbij en vertelt aan VoetbalPrimeur dat de bussen kort voor aankomst bij de ArenA omdraaiden.

Dertien bussen vol met supporters van de club uit Eindhoven zouden zondagmiddag afreizen naar Amsterdam. De bussen waren opgedeeld in drie clusters: bus één tot en met vijf zou vertrekken om 13.00 uur, bus zes tot en met acht om 13.30 uur en bus negen tot en met dertien weer een half uur later, dus om 14.00 uur. Maar daar ging het al fout, zegt Micha.

13.35 uur, cluster drie bevindt zich in Eindhoven
"De middag begon al heel apart. Iets na 13.30 uur kwamen we bij het Philips Stadion aan, vanwaar de bussen vertrekken. Op dat moment vertrokken de bussen uit cluster één pas, een half uur te laat. Wij waren geplaatst in het derde cluster, die bussen zouden om 14.00 uur vertrekken uit Eindhoven. Maar we vertrokken pas om 14.45 uur, dus met driekwartier vertraging. Op dat moment was de vertraging nog geen ramp, maar al vrij snel werd duidelijk dat het wel voor problemen ging zorgen. Bijna direct nadat we vertrokken werd in de bus al omgeroepen: Als het een beetje meezit zijn we om 16.28 uur bij de Arena."

15.00 uur, cluster drie is Eindhoven uit
"Toen lazen we via Twitter dat een deel van de bussen pas bij Den Bosch was, dus dat er nog meer vertraging was. Kort daarna werd ook duidelijk dat het bij Utrecht helemaal vast stond. Dat bleek inderdaad het geval: we hebben bij Utrecht een uur, misschien wel anderhalf uur stapvoets gereden. Dat begon net voor Nieuwegein. Het schoot echt niet op. De files losten ook niet op, waardoor de resterende reistijd amper terugliep."

Kort voor de aftrap van Ajax – PSV (17.00 uur) arriveerde cluster één bij de ArenA. Het tweede cluster met supporters kwam in de rust, tussen 17.45 uur en 18.00 uur, het stadion binnen. Ondanks dat de wedstrijd al halverwege was, had cluster drie nog hoop ruim voor het eindsignaal in het uitvak te belanden.

18.10 uur, cluster drie bevindt zich nabij Breukelen
"Op een gegeven moment stond het nog 0-0 bij de wedstrijd en moesten we nog tien minuten rijden. Een aantal mensen riep dat we beter om konden draaien, omdat het geen zin meer zou hebben om nog naar de wedstrijd te gaan. Maar de meeste fans wilden wel gewoon nog doorrijden. We konden toen aardig doorrijden, we hadden ook al politiebegeleiding gekregen. Als we door zouden rijden, konden we de laatste twintig of vijftien minuten nog zien. Ondanks dat het nog zo'n tien minuten rijden was, werd er opeens door de supportersvereniging in de bus omgeroepen: We gaan omdraaien."

18.15 uur, cluster drie is omgedraaid bij Breukelen
"Nadat we waren omgedraaid zijn we gestopt bij een tankstation langs de snelweg. We hebben daar héél lang stil gestaan, iedereen kon de bus uit. De sfeer was heel grimmig bij het tankstation, ook richting de politie. Daar zorgde een deel van de supporters voor, lang niet iedereen. Ik denk dat we daar uiteindelijk bijna een uur hebben gestaan. Waarom was mij niet duidelijk. We hoorden zelfs nog mensen zeggen dat we moesten wachten op de twee clusters die wel naar de Arena waren gegaan, maar dat gebeurde uiteindelijk niet."

De fans voelen zich zeer gedupeerd en ook Supportersvereniging PSV baalt van de situatie. De supportersvereniging hoopte op meer uitstel van de aftrap. Dat gebeurde niet. Micha: "Het lijkt me wel zo netjes dat we ons geld terugkrijgen. De club kan er niets aan doen dat het hondenweer is, maar er kan wel geanticipeerd worden. Dat is niet goed gebeurd. Ze hadden bijvoorbeeld een mailtje kunnen sturen dat de bussen anderhalf uur eerder gaan vertrekken. En gewoon op tijd vertrekken is het minste wat ze hadden kunnen doen."

Algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands liet via de website van PSV weten dat de club in gesprek gaat met de supporters om te zoeken naar een oplossing. De Supportersvereniging PSV was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie. 

(Emile van de Sande / VoetbalPrimeur)