Home Nieuws Is PSV het Leicester City van de Eredivisie?

Is PSV het Leicester City van de Eredivisie?

52
0

PSV is het Leicester City van de Eredivisie, kopt VI journalist Taco van der Velde in zijn column in VI.

De eenzijdige column of opsomming is met name een weergave van feiten over de uitwedstrijden van PSV. Kennelijk verwacht men van het elftal van Philip Cocu dat een prima tegenstander als Pec Zwolle in een thuiswedstrijd op vertrouwde ondergrond kapot gespeeld wordt. Zo werkt het niet op het allerhoogste niveau.

PSV is op z’n best als het de bal niet heeft’, schrijft van der Velde, die de wedstrijd tegen Zwolle als leidraad neemt. ‘Ook afgelopen zondag was er in Zwolle maar één ploeg die de bal wilde hebben en houden. PEC Zwolle was het team met het meeste balbezit (58%-42%), de meeste scoringspogingen (19-11), schoten op doel (7-5), maar uiteindelijk trok PSV opnieuw aan het langste eind door een treffer in de laatste minuut van verdediger Nicolas Isimat-Mirin. Het was niet eens een verrassing dat PEC Zwolle domineerde, de formatie van John van ’t Schip doet dat gemiddeld meer dan PSV (52,2% tegen 49,9%)’, somt hij op. De verschillen zijn dusdanig klein maar voor van der Velde toch een aanleiding om de kampioensploeg van Leicester City als vergelijkmateriaal aan te halen.

De thuiswedstrijden eerder dit seizoen lijkt van der Velde niet te hebben meegenomen zijn eenzijdige analyse. Tegenstanders als Willem II en Roda JC werden net als Feyenoord in de eerste helft, met snel spel kapot gespeeld.
Kun je met een dergelijke spelopvatting ook kampioen worden? Het is – zeker in Nederland – hoogst ongebruikelijk, maar wel eerder gedaan. In mei 2016 werd Leicester City volkomen onverwacht kampioen van de Engelse Premier League. Leicester was vooraf aangemerkt als een mogelijke degradatiekandidaat, maar bleek over 38 wedstrijden sterker dan de gevestigde orde. En de underdog deed het op de counter. Met vrijwel het hele elftal achter de bal en daarbij ruimte creërend voor de aanvallers Jamie Vardy en Riyad Mahrez in de omschakeling. Gemiddelde hoeveelheid balbezit: 42%. Zo ver zakt PSV ook weer niet in, maar het concept is vergelijkbaar: ruimte creëren om toe te slaan in de omschakeling. En het werkt. Tot nu toe. Het is wachten op het moment dat tegenstanders zich op eigen helft terugtrekken en de bal aan PSV geven. Zijn de Eindhovenaren dan ook in staat nog het verschil te maken?


Vorig artikelPSV wil nadruk leggen op winnen en het fysieke aspect
Volgend artikelVan Ginkel ergert zich aan Ajax beeldvorming

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in