Mogelijk nieuwe 'Lozano-deal' PSV: eerder getipt aan Ajax, 4 goals in 25 minuten

Mogelijk nieuwe 'Lozano-deal' PSV: eerder getipt aan Ajax, 4 goals in 25 minuten

17-11-2017 16:00
58

In Nederland dook de naam van Erick Gutiérrez deze week ineens op in een connectie met PSV, maar in Mexico wordt al wekenlang geschreven over een mogelijk vertrek van de 22-jarige middenvelder van Pachuca naar Eindhoven. VoetbalPrimeur zet acht zaken over Gutiérrez op een rij.

Pachuca zou zo blij zijn met de deal rond Hirving Lozano dat het maar al te graag nog meer van zijn topspelers naar Eindhoven stuurt. Bij een verkoop van Lozano door PSV kan de Mexicaanse club op een flink deel van de transfersom rekenen en nu de Eredivisie-uitblinker de sterren van de hemel speelt lijkt dat bedrag heel hoog uit te gaan vallen. Een verdere samenwerking met PSV (lees: meer topspelers naar Eindhoven met dezelfde constructie) heeft derhalve de voorkeur van voorzitter Jesús Martínez. Gutiérrez, de 22-jarige topmiddenvelder van Pachuca, moet de eerstvolgende worden.

Vertrek vóór WK 2018
Deze maand is bekend geworden dat Martínez Gutiérrez nog voor het WK, waarop hij waarschijnlijk met Mexico gaat uitkomen, wil verkopen. Het liefst in mei moet er al een nieuwe club gevonden zijn voor de speler met een droom om in Europa te spelen en zoals overal in Mexico wordt geschreven geniet PSV de voorkeur.



Niet per se constructie nodig
Hoewel Pachuca natuurlijk graag eenzelfde constructie als die van de Lozano-deal ziet, zou dat misschien niet eens hoeven. In Mexico wordt verwacht dat Gutiérrez voor vijf miljoen euro mag vertrekken, een bedrag wat PSV zelf ook zou kunnen ophoesten. Mochten de Eindhovenaren een korting willen, of net als afgelopen zomer krap bij kas zitten, dan valt er middels een doorverkooppercentage over een goedkopere deal te onderhandelen. Volgens Mexicaanse media zijn de gesprekken al gaande.

4 goals in 25 minuten
Gutiérrez speelt in een controlerende rol op het centrale middenveld. Hij verlegt het spel met korte snelle passes en is opvallend rustig en sterk aan de bal en in zijn keuzes. Gutiérrez heeft echter ook zijn aanvallende inbreng en kan op de goede momenten bijsluiten en scoren. Dat bewees hij onder meer op de Olympische Spelen, waarin hij vier keer tegen Fiji (5-1) scoorde in 25 minuten.



Poseren met PSV-shirt
Gutiérrez heeft zich al populair gemaakt bij de fans van PSV door met een shirt van de Eindhovenaren te poseren. Dit shirt werd hem overhandigd door Lozano, inclusief handtekening en boodschap van zijn vriend en voormalig ploeggenoot.

Eerder getipt aan Ajax
Hans Westerhof, een coach met veel ervaring in Mexico, tipte Gutiérrez aan de Nederlandse clubs, waaronder Ajax. Dat vertelde hij begin 2016. Met zijn andere tip zat hij in ieder geval al goed. "Er zit nu een jongen bij Pachuca: Hirving Lozano. Twintig jaar oud, beter dan Guardado. Speelt in de olympische ploeg. Een andere, Erick Gutiérrez, heeft een Duits paspoort. Heb ik aan Henk Veldmate (hoofdscout van Ajax, red.) doorgegeven. Zit bij de nationale ploeg. Had je zo kunnen halen."



Ervaren 'Guty'
'Guty' is pas 22 jaar, maar heeft al heel veel ervaring opgedaan. Hij speelde al meer dan 120 duels in het eerste elftal van Pachuca, won met die club al twee grote prijzen, staat op acht interlands in de Mexicaanse ploeg en speelde met Mexico op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Bij Pachuca stond hij lang in de schaduw van Lozano, maar sinds diens vertrek naar PSV is Gutiérrez dé man bij de club.

Victor Guzmán
Gutiérrez is niet de enige optie om van Pachuca naar PSV te verkassen in het spoor van Lozano. Volgens het Mexicaanse AS is ook Victor Guzmán een mogelijke toekomstige PSV'er. De 22-jarige middenvelder is iets aanvallender ingesteld dan Gutiérrez - al speelt hij ook weleens als defensieve middenvelder - en kwam dit jaar nog over van Chivas Guadalajara, dat hem eerder aan Pachuca verhuurde. Zijn debuut voor de A-selectie van Mexico maakte hij nog niet.

Concurrentie uit Spanje en Italië
Hoewel PSV door de Mexicaanse media als logische keuze wordt gezien door Gutiérrez, zijn er meer clubs geïnteresseerd in de jonge middenvelder. De laatste weken doen er steeds meer geruchten de ronde over belangstelling van Celta de Vigo en onlangs werd ook het Italiaanse Udinese in verband gebracht met de Mexicaan.