'Stam, Van Nistelrooy en ik waren nooit de besten. Maar we gaven altijd alles'

'Stam, Van Nistelrooy en ik waren nooit de besten. Maar we gaven altijd alles'

17-11-2017 11:17
18

PSV-icoon Mark van Bommel is tegenwoordig actief in de jeugdopleiding van de Eindhovenaren, waar hij hard werkt aan zijn trainerscarrière. De oud-middenvelder liep enige tijd stage bij oud-ploeggenoot Phillip Cocu en keek zijn ogen uit.

"De praktijk leert je zo ontzettend veel meer. Je kunt alles wel bespreken in de klas. Maar de periode dat ik bij Phillip Cocu meeliep, vond ik fascinerend", aldus Van Bommel tegenover De Telegraaf. "Hij was met alles bezig. Trainingen, besprekingen, analyses, de pers vraagt veel tijd. Je bent als trainer ook een halve psycholoog. Je leert aanvoelen wanneer je de groep moet aanpakken, wanneer je één op één met een speler het gesprek aangaat en hoe iedereen reageert."

Van Bommel heeft nu zelf de taak om de PSV-talenten klaar te stomen voor het profvoetbal. Daarbij maakt hij gebruik van data-analisten en wetenschappers, maar de Limburger beweert dat de talentvolle jeugdspelers vooral over een goede mentaliteit moeten beschikken. "Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en ik behoorden nooit tot de besten in de jeugd en kwamen tot onder 17 niet in aanmerking voor Oranje-teams. Maar we gaven dag en nacht 100 procent", benadrukt Van Bommel.

Lees ook: Van Bommel krabt zich achter de oren: 'Destijds hadden we één gesprek'