Gerbrands kritisch op 'solidariteit': 'Weet niet of VVV daar op zit te wachten'

Gerbrands kritisch op 'solidariteit': 'Weet niet of VVV daar op zit te wachten'

22-09-2017 08:02
23

Toon Gerbrands lijkt niet meteen voorstander van een andere verdeling van het tv-geld. De algemeen directeur van PSV wijst op het feit dat alle clubs sinds FOX Sports twee keer zo veel geld krijgen, maar de schuldpositie amper is verbeterd.

Voorzitter Hai Berden van VVV-Venlo wil het geld eerlijker verdelen om een sterkere competitie te creëren. De topclubs Ajax, PSV en Feyenoord zien ondertussen het sportieve en financiële gat met de rest van Europa groeien. Bovendien trekken zij meer televisiekijkers dan alle anderen. "De vraag is steeds: kies je puur voor marktwerking of vooral vanuit een solidariteitsgedachte?'', zegt Gerbrands in het Algemeen Dagblad. "In Nederland doen we het allebei."

"Sinds de deal met FOX Sports is een vrij afgewogen verdeelsleutel gemaakt, op basis van prestaties in de laatste tien jaar, én met een solidariteitsprincipe", vervolgt de PSV-directeur. "Elke club, ook aan de onderkant, krijgt sinds die deal (uit 2012, red.) zo'n twee keer zoveel televisiegeld als voorheen", aldus Gerbrands. "Maar het ironische is, sinds alle clubs dankzij FOX Sports twee keer zoveel televisiegeld krijgen, is de schuldpositie van de clubs amper verbeterd. Dat is onderzocht."

Gerbrands vraagt zich daarnaast af of de Eredivisie sinds 2012 sterker is geworden én hoe ver die solidariteit reikt. "Want wat doen we dan met de Jupiler League? Die clubs willen dan ook een groter deel van het geld. Logisch, wellicht. En dat gaat weer ten koste van de onderkant van de Eredivisie. Ik weet niet of VVV of Excelsior daarop zit te wachten. Terwijl het in de kern dezelfde discussie is."