Sander Duits namens SDC Putten in duel met Tonny Vilhena van Feyenoord tijdens een oefenwedstrijd
NOS VoetbalAangepast

KNVB-beker: profs vrezen, amateurs dromen

Het is de ultieme wens van iedere amateurvereniging: een profclub uitschakelen in de KNVB-beker. Het gebeurt ieder seizoen en ook deze week, als de eerste bekerronde wordt afgewerkt, zal de vrees van enkele betaaldvoetbalclubs ongetwijfeld werkelijkheid worden.

Sander Duits weet hoe het is om als prof in de beker tégen amateurs te spelen. Deze week zal hij ook de andere kant leren kennen. Met zijn nieuwe club, hoofdklasser SDC Putten, ontvangt hij donderdagavond PSV.

"We hebben het er al weken over met z'n allen", vertelt Duits, die na vorig seizoen afzwaaide bij Go Ahead Eagles. "Voor veel spelers bij ons, zoals mijn broer Martijn met wie ik nu samen speel, zal het één keer in hun leven zijn dat ze tegen PSV spelen. Dat is heel speciaal en zo voelt het ook voor mij."

Sander Duits nam eind augustus afscheid van de fans van Go Ahead Eagles

Afkicken van het profvoetbal

Duits zit nog volop in de afkickfase van prof naar amateur. "Het elke dag verplicht op het veld staan, dat mis ik niet. Hoewel ik een liefhebber ben, had ik er aan het einde van mijn carrière wel dagen tussen zitten dat het voor mij even niet hoefde. Zeker omdat ik veel last had van mijn knie."

"Aan mijn nieuwe leven moest ik wel even wennen", vervolgt Duits, die eind vorige maand zijn 34ste verjaardag vierde. "Ik ben veel meer thuis en ben niet meer elke dag met voetbal bezig. We hebben sinds een half jaar een kleine, dus ik ben nu vooral papa. En ik loop nog twee dagen in de week mee bij Go Ahead."

Van Go Ahead-trainer Leon Vlemmings krijgt Duits de gelegenheid om de beginselen van het trainersvak te leren. De middenvelder hoopt in de toekomst zijn diploma's als trainer te halen. "Niet eens direct voor het profvoetbal, maar een hoofdklasser of club uit de tweede of derde divisie zou ik wel willen trainen."

Belangrijkste wedstrijden eerste ronde KNVB-beker

Terug naar de bekerwedstrijd van SDC Putten tegen PSV. Duits weet uit eigen ervaring dat een profclub altijd op zijn hoede is voor dergelijke wedstrijden. "Voor amateurclubs is het alles of niks, ze hebben niks te verliezen. En als ze voelen dat er iets te halen valt, lijkt het alsof er extra krachten loskomen."

"Vorig jaar werden we met Go Ahead nog uitgeschakeld door hoofdklasser Jodan Boys", herinnert Duits zich. "Ik weet dus hoe het is. Nu wil ik niet zo ver gaan dat wij met SDC Putten ook zoiets kunnen tegen PSV. Maar we gaan er alles aan doen."

Oefenen tegen Feyenoord

SDC Putten heeft eerder dit seizoen al kunnen oefenen tegen een grote tegenstander. In de voorbereiding kwam Feyenoord op bezoek. "Ja, ik dacht dat het wel klaar was met de toppers die ik niet meer wilde tegenkomen, omdat ze je alleen maar achter de bal aan laten lopen...", zegt Duits met een knipoog.

"We verloren met 10-1 van Feyenoord, maar in zo'n wedstrijd wil je je niet helemaal gaan ingraven. Dan wil je voor het publiek er nog wat van maken. Dat zal tegen PSV anders zijn. We gaan geen open huis houden."

Twee voorrondes overleefd

Die behoudende tactiek leverde SDC Putten al twee overwinningen op in de voorrondes van het bekertoernooi. JVC Cuijk en Odin '59, beide uit de derde divisie, werden uitgeschakeld. "Dat waren knappe zeges, dus we zitten er lekker in qua beker..."

Maar een overwinning op PSV, dat zou pas echt een megastunt zijn. "We weten donders goed dat het bijna onmogelijk is om te winnen. Maar je weet het nooit. Zo moet je er ook in staan. Ik zal mijn ploeggenoten vooral meegeven om te genieten en geen gekke dingen te doen. Dan kijken we wel wat de score wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl