Zeven conclusies na PSV - Feyenoord: déjà vu en Toornstra-syndroom houdt aan

Zeven conclusies na PSV - Feyenoord: déjà vu en Toornstra-syndroom houdt aan

17-09-2017 20:00
54

Feyenoord heeft zondag het eerste puntenverlies van het seizoen geleden. In een intense en harde topper ging de ploeg van Giovanni van Bronckhorst ten onder. VoetbalPrimeur was erbij en trekt zeven conclusies na de boeiende kraker in Eindhoven.

Emile van de Sande
EINDHOVEN

Rotterdams déjà vu
Manchester City had zo'n twee minuten nodig voor de openingstreffer afgelopen woensdag, PSV deed het nog sneller. Op aangeven van Jürgen Locadia schoot Gaston Pereiro de thuisclub razendsnel op voorsprong in het Philips Stadion. Een pijnlijk déjà vu voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Gefrustreerd Feyenoord en oliedomme Berghuis
Feyenoord had veel en vooral veel harde overtredingen nodig tegen PSV. Zo vloog Steven Berghuis erin bij Luuk de Jong, die de strijd direct moest staken. Even later maaide Jan-Arie van der Heijden erop los. Berghuis pakte even later alsnog rood, door Hendrix zeer opzichtig vast te pakken. Gerechtigheid?

PSV-aanvallers nemen revanche
Phillip Cocu was na sc Heerenveen – PSV streng voor zijn aanvallers: de verdedigende taken werden niet goed uitgevoerd. Dat was tegen Feyenoord wel anders: Locadia, maar vooral Steven Bergwijn – die overigens een ijzersterke pot speelde – rende voortdurend achter zijn directe tegenstander aan.

Uitmuntende Zoet
Jeroen Zoet was goud waard voor PSV. De sluitpost van de Eindhovenaren ontpopte zich in de tweede helft tot man of the match. Met onder meer een mooie reflex op een kopbal van Eric Botteghin en een prachtige save op een schot van Jean-Paul Boëtius voorkwam hij uitermate pijnlijk puntenverlies voor PSV.

Dramatische tweede helft
Waar PSV Feyenoord in de eerste helft af wist te troeven, lukte dat in de tweede helft geen moment. Met tien man creëerde Feyenoord véél meer kansen dan PSV en dat is zorgwekkend. Spelers van PSV zijn nog nooit zo vaak uitgefloten terwijl een wedstrijd tegen een directe concurrent werd gewonnen.

Toornstra buiten De Kuip
Jens Toornstra kan niet scoren buiten De Kuip. In de eerste helft had hij pech, toen hij van randje zestien een vrije trap snoeihard op de kruising schoot. In de tweede helft faalde Toornstra opzichtig door van enkele meters van het doel een voorzet hard over te schieten.

Voorsprong slinkt
Door de overwinning van PSV kon de traditionele top-drie zondagavond op hetzelfde aantal punten staan. Door puntenverlies van Ajax bij ADO Den Haag gebeurt dat niet, maar feit is wel dat Feyenoord op geen van beide concurrenten meer een voorsprong van drie punten heeft.