PSV klimt naar gedeelde koppositie door zege op tien man van Feyenoord

PSV klimt naar gedeelde koppositie door zege op tien man van Feyenoord

17-09-2017 18:34
161

De eerste Eredivisie-topper van het seizoen is een prooi geworden voor PSV. In het eigen Philips Stadion waren de Eindhovenaren met 1-0 te sterk voor landskampioen Feyenoord.

PSV verloor de laatste wedstrijd van sc Heerenveen (2-0), terwijl Feyenoord eraf ging tegen Manchester City in de Champions League (0-4). In de beginfase van de eerste Eredivisie-topper van het seizoen leken de Eindhovenaren hun domper het beste verteerd te hebben. Sterker nog, na 112 seconden was het al raak voor de ploeg van trainer Phillip Cocu.

Gastón Pereiro, die in de basis de voorkeur kreeg boven Bart Ramselaar, werd vogelvrij gelaten door de onoplettende Feyenoord-defensie en ramde raak: 1-0. Afgelopen woensdag tegen City slikte Feyenoord ook al een vroege tegengoal. Toen was het na 97 seconden raak.

Na de vroege openingstreffer ontaardde PSV - Feyenoord in een vechtwedstrijd. Aan beide kanten werden harde overtredingen gemaakt, waarbij Steven Berghuis de kroonde spande. Hij ging hard door op Luuk de Jong, die na een kwartier het veld moest verlaten en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Berghuis ontsnapte aan rood, maar kon later in de eerste helft alsnog voortijdig douchen. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf de Feyenoorder zijn tweede gele kaart voor het vasthouden van Jorrit Hendrix. Van goed voetbal was op dat geen sprake meer, maar de topper in Eindhoven was geen moment saai.

In de tweede helft haalden PSV en Feyenoord de voet wat meer van het gaspedaal. De thuisclub hoefde niet meer, terwijl de bezoekers uit Rotterdam met tien man uit een ander vaatje moesten tappen. Na ongeveer een uur spelen vond Feyenoord het juiste ritme en werd PSV met de rug tegen de muur gedrukt, ondanks de numerieke meerderheid.

Dat leverde een handvol (grote) Feyenoord-kansen op voor onder meer Eric Botteghin, Jean-Paul Boëtius en Jens Toornstra. Een doelpunt viel uiteindelijk niet meer, mede door goed keeperswerk van Jeroen Zoet. Door de nederlaag is Feyenoord zijn maximale score in de Eredivisie kwijt. PSV heeft nu evenveel punten: twaalf.