Home Nieuws NOS journalist Joost Vullings: ‘De NOS is geen Ajax bolwerk’

NOS journalist Joost Vullings: ‘De NOS is geen Ajax bolwerk’

186
0

Afgelopen week vroegen we PSV fan en journalist voor de NOS, Joost Vullings naar zijn PSV beleving. Politiek verslaggever Joost Vullings werkt voor de NOS en geldt als fanatiek PSV supporter. Vullings volgt de club op de voet en bezoekt een paar keer per seizoen een wedstrijd. Hoe kijkt Vullings tegen het huidige elftal aan, hoe ervaart hij PSV en wat is de oorsprong van zijn liefde voor PSV. In gesprek met PSV Inside gaat Vullings ook in op de huidige situatie van de club, het communicatieve aspect daarin en hoe werkt het nu precies bij de NOS met die drie topclubs?

Hoe is je gevoel bij de club ontstaan en hoe volg je de club?

Van de top drie is PSV altijd mijn favoriet geweest. Het team van eind jaren tachtig met namen als Gerets, Van Aerle en Arnesen vond ik als middelbare scholier echt geweldig. En dan moesten de Romario-jaren nog beginnen. Wat een feest! Die latin-connection van PSV vind ik echt heerlijk. Hou dat vol! Maar om mezelf destijds een hardcore fan te noemen, is toch echt overdreven. Dat ontstond redelijk recent toen mijn zoontje op voetbal ging. Dan moet je toch een club hebben om samen voor te juichen. Toen was de keuze snel gemaakt; PSV. Tot grote vreugde van zijn oom, Brabander van origine en levenslang PSV-fan, die mijn zoontje al vroeg begon te bestoken met PSV-merchandise. Sindsdien ben ik ook weer fanatieker het voetbal gaan volgen, zijn we paar keer naar PSV wezen kijken en zijn we nu dus een PSV-gezin in Leiden, waar de ene helft voor Ajax is en de andere helft voor Feyenoord. Maar er bestaat dus ook een kleine PSV-enclave.

In relatie tot de NOS. De achterban in Eindhoven, maar ook in Rotterdam, vinden de NOS van oudsher een Ajax bolwerk. Hoe zie jij dat? Kun je daar eens wat over vertellen, zijn er verschillen in benadering van de topclubs en PSV in het bijzonder?

De NOS is volgens mij geen Ajax-bolwerk. Helaas zijn er wel Ajacieden op de redactie, maar daar doe je weinig aan. J Mijn goede Journaal-collega en vriend Ron Fresen is weer voor Feyenoord. Bewijst maar weer eens, dat niemand perfect is. En als ik naar Studio Sport met Heracles-fan Tom Egbers kijk, voel ik zeker geen redactionele voorkeur voor Ajax. De keuzes zijn altijd journalistiek te verantwoorden. Eerlijk gezegd, ging het in de voetbaltalkshow Studio Voetbal in de jaren van Jack van Gelder wel erg vaak over Ajax. Ook, vermoed ik, hebben veel redacties een Randstedelijke-bril. De meesten redacteuren wonen daar nu eenmaal. Maar lach erom. Iedereen die PSV, Eindhoven en de rest van het Zuiden kent weet hoe dynamische de club, stad en de regio is. Wees trots en haal er positieve energie uit om de Ajax en Feyenoord te verslaan!

Hoe kijk je naar het huidige PSV; wat verwacht je van dit lopende seizoen?

Ik vind het nog te vroeg om te zeggen; we worden kampioen of het wordt helemaal niks dit seizoen. Ik hoop dat spelers als Zoet, De Jong en Arias weer de motivatie kunnen vinden om te knokken, want dat zal nodig zijn. Jonge talenten als Lozano, Paal en Bergwijn hebben die ervaren krachten nodig om zich aan op te trekken. Een ding is zeker: er moet nu wel snel vuur en balans in het team komen.

Zie je net als veel fans ook een uitgeblust elftal en een coach die op elkaar uitgekeken zijn of is het kwestie van te weinig kwaliteit?

Dat er drie dragende krachten teleurgesteld rondlopen omdat hun gedroomde transfers niet door gingen, kan je Cocu niet verwijten. En dat het niet gelukt is om een goede linksback aan te trekken, ligt ook niet aan Cocu. Roepen om een trainerswissel vind ik dan ook te makkelijk. Uiteraard ligt er een belangrijke taak voor Cocu om iedereen te motiveren, maar ik vind ook dat profs zichzelf een schop onder hun reet moeten kunnen geven. In de winsterstop kan je altijd nog ingrijpen, maar voor nu lijkt me positief blijven en hard werken het devies.

In relatie tot je beroep als politiek verslaggever; kijk je daardoor weleens met én door een ander oog naar de club?

Ik vind PSV door de bank genomen een goed bestuurde club. Maar de voetbalwereld in zijn totaliteit blijft mij wel verbazen. Opportunisme, amateurisme en geld over de balk smijten…het is van alle tijden in politiek en bedrijfsleven, maar voetbalclubs blinken daarin echt uit. Er is een chronisch gebrek aan innovatie, fans worden uitgeknepen en er is veel te veel egotripperij. Niet echt professioneel voor een bedrijfstak waar zoveel geld in om gaat. Als politiek verslaggever kijk ik altijd met veel belangstelling naar het politieke debat in een gemeenteraad als een club is geldnood zit. Zelden een raadslid die de hand op de knip houdt. Haha.

Wat zou je advies zijn naar de club toe over hoe er gecommuniceerd wordt naar buiten en hoe de club zich weet te presenteren? Directie niveau, trainer Cocu.

Ga eens kijken bij een wedstrijd in de Nederlandse basketbal competitie! Dan zie hoe een in Nederland kleine sport echt zijn best doet om het publiek van begin tot eind te vermaken. Ik vind PSV daarin lui. Zorg voor amusement bij binnenkomst, in de rust en na afloop. Ook zoiets. Mediatraining voor de spelers is heel begrijpelijk, maar laat die gasten alstublieft een beetje jong en zichzelf blijven. Antwoorden zijn steevast nietszeggend en ik zie zelden jongens die enthousiast vertellen over hun mooie beroep. Man, het is een prachtig bestaan. Laat dat zien! Laat me mee genieten en mee balen. Het is wel voetbal, maar ook maar voetbal!

 


Vorig artikelJan Poortvliet ergert zich aan PSV en Cocu
Volgend artikelWillem van Hanegem laat geen spaan heel van PSV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in