PSV-afscheid komt dichterbij: 'Klaar. Dan is het tijd voor een nieuw hoofdstuk'

PSV-afscheid komt dichterbij: 'Klaar. Dan is het tijd voor een nieuw hoofdstuk'

25-07-2017 10:00
19

Het nieuwe seizoen wordt alles of niets voor Joshua Brenet. De PSV-back is inmiddels 23 en wil een heel seizoen spelen, met minder neemt hij geen genoegen. VoetbalPrimeur sprak Brenet over zijn situatie bij PSV, het Nederlands elftal en transfers.

Emile van de Sande
VERBIER

Wedden

Meer odds

Of dit seizoen het seizoen van de waarheid wordt voor Brenet? "Daar ga ik wel vanuit. Ik ben hard aan het werken om er mijn seizoen van te maken. De kansen liggen er nu, de linksbackpositie is helemaal vrij. Ik moet de concurrentiestrijd aangaan met de jongens op de rechtsbackpositie en ook de linksbackpositie in de gaten houden", zegt hij tegen VoetbalPrimeur.

Wanneer het dit seizoen – om welke reden dan ook – anders loopt dan Brenet hoopt, lijkt een transfer de enige oplossing. "Daar denk je wel over na. Ik bespreek dat soort dingen met m'n zaakwaarnemer. Dit wordt alweer mijn vijfde seizoen bij PSV. Ik heb al aangegeven dat ik niet zit te wachten op een seizoen waarin ik vijf wedstrijden speel en dan weer tien wedstrijden niet. Ik wil dit seizoen alles spelen, anders wil ik andere opties gaan bekijken."

"Ik heb vooral met Phillip (Cocu, red.) al veel gesproken. De staf weet dat ik dit seizoen basisspeler wil zijn. De trainer heeft aangegeven dat er volop kansen zijn, maar ook dat er altijd concurrentie is. Dat weet ik ook. Maar het moment dat ik veel wil gaan spelen is nu aangebroken en dat heb ik ook wel duidelijk gemaakt. Als dit seizoen toch anders loopt dan ik hoop, ga ik met mijn zaakwaarnemer in gesprek. Verhuur is denk ik dan geen optie."

Nederlands elftal
Door het vertrek van Jetro Willems en het mogelijke vertrek van Santiago Arias ziet het er echter voorlopig goed uit voor Brenet bij PSV. "Als ik basisspeler bij PSV word, komt het Nederlands elftal ook dichterbij. Het is natuurlijk een eer om voor je land uit te komen. De ultieme droom is om een EK of WK te mogen spelen. Mijn eerste doel is basisspeler bij PSV worden, mijn tweede doelstelling is om weer bij Oranje te komen en daar ook te blijven. Als ik mijn wedstrijden goed blijf spelen dit seizoen, denk ik dat Oranje er wel in zit", denkt Brenet, die eind 2016 zijn debuut maakte voor Oranje.

Tekst gaat verder onder foto

Opvallend is dat veel van Brenets concurrenten bij Oranje nog jong zijn, maar wel al in het buitenland voetballen. Zo maakten Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Kenny Tete en Willems deze zomer de overstap van de Eredivisie naar de Europese (sub)top. "Ik vind dat niet verrassend. Zij hebben ook laten zien die stap aan te kunnen. Voor de Eredivisie zou het mooi zijn als zulke spelers wat langer blijven, zodat anderen zich aan dat niveau kunnen optrekken. Maar je moet de stap wel een keer zetten. Los daarvan mag natuurlijk iedereen zijn eigen keuze maken. Als zij zich daar goed bij voelen en denken de stap aan te kunnen, moeten ze dat doen."

Deze zomer al een stap hogerop is voor Brenet geen optie. "Ik vind dat ik daar nog niet aan toe ben. Ik wil eerst helemaal slagen bij PSV door een heel seizoen te spelen. Daarna kan ik die stap pas maken", zegt een realistische Brenet. Maar niet alleen zijn Oranje-concurrenten vertrekken al vroeg naar het buitenland. De Eredivisie raakt jaarlijks jonge talenten kwijt aan de Europese (sub)top. Ook Brenet herkent die trend.

Jonge generatie ongeduldig
"Soms vertrekken jonge jongens omdat het bij hun club niet meer werkt. Andere jongens hebben een jaar goed gepresteerd en als die kans om naar het buitenland te vertrekken meteen komt, neem ik het ze niet kwalijk als ze dat doen. Wie weet speel je het volgende seizoen slecht, dan is je kans voorbijgegaan." Zo kon Willems in de zomer van 2016 naar AS Monaco, na een aantal goede jaren te hebben gedraaid bij PSV. Hij bleef, draaide een minder goed jaar en vertrok naar Eintracht Frankfurt.

"Ja, dat is wel een goed voorbeeld. In het seizoen 2014/2015 speelde hij de sterren van de hemel. Later kreeg hij de kans om naar een grote club te gaan. Hij is toen gebleven en vervolgens ging het wat minder goed. Hij gaat natuurlijk nog steeds naar een mooie club, maar de echte top heeft hij laten lopen. Dat is dus wel een goed voorbeeld", vindt Brenet, die zelf wél meteen de stap zou hebben gemaakt. "Ik zou denk ik wel ervandoor zijn gegaan, ja."

"Bij mij gaat het niet eens echt om het geld. Je wil presteren en vervolgens hogerop. Als je twee jaar goed presteert is je tijd in de Eredivisie klaar. Dan is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Mijn keuze zou dus zijn om te vertrekken. En ja, meer geld verdienen is dan mooi meegenomen. Maar ik mag ook niet klagen met wat ik hier bij PSV verdien."

Het is een soort ongeduld dat veel voorkomt bij deze generatie voetballers. "Als de kans komt, denken spelers niet aan de club maar aan zichzelf en dan gaan ze ervandoor. In vorige generaties was er meer sprake van clubliefde, dat betekende toen alles. Ik denk dat deze generatie wel ongeduldiger is dan eerdere generaties."

Lees ook: Brenet haalt uit naar Voetbal Inside: "Ik denk zelfs dat ze het expres doen"