'Dominante' topdrie kijkt toe bij hervatting bekertoernooi

Reacties

Het KNVB-bekertoernooi gaat woensdag verder met de halve eindstrijd. De traditionele topdrie - zo oppermachtig in de Eredivisie - is niet meer van de partij. Woensdag strijden Sparta Rotterdam en Vitesse om een finaleticket en donderdag betreden AZ en SC Cambuur het strijdtoneel. Negen dingen die u moet weten over de halve finale van de strijd om de KNVB-beker.

'Dominante' topdrie kijkt toe bij hervatting bekertoernooi

• De bekerwinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League en is bijgevolg verzekerd van zes Europese wedstrijden. Dat is in het seizoen 2018/19 niet het geval door onze beroerde situatie op de coefficiëntenlijst van de UEFA. Dan zal de bekerwinnaar instromen in de derde voorronde.

• Voor de laatste keer dat Ajax, PSV en Feyenoord allemaal voor de halve eindstrijd hun Waterloo hadden gevonden hoeven we niet ver terug te gaan. In de jaargang 2014/15 zaten FC Groningen (de latere eindwinnaar), PEC Zwolle, FC Twente en Excelsior bij de laatste vier.

• Van de overgebleven clubs won AZ het vaakst de strijd om de KNVB-beker, vier keer. De Alkmaarders triomfeerden in 2013 voor het laatst. Sparta Rotterdam pakte drie keer de eindzege en SC Cambuur en Vitesse staan nog droog.

• AZ is van de resterende kandidaten voor de eindzege het team dat de afgelopen seizoenen het meeste succes had in het KNVB-bekertoernooi. De club uit Alkmaar staat alweer voor de vijfde keer in zes jaar in de halve finale. Alleen in het seizoen 2014/15 maakte AZ geen deel uit van de laatste vier.

In 1990 reikte Vitesse voor het laatst tot de KNVB-bekerfinale. PSV was hierin met 1-0 te sterk.
In 1990 reikte Vitesse voor het laatst tot de KNVB-bekerfinale. PSV was hierin met 1-0 te sterk.

• Sparta en Vitesse stonden drie keer eerder tegenover elkaar in het KNVB-bekertoernooi en telkens trokken de Rotterdammers aan het langste eind, hoewel daar in het seizoen 1991/92 een strafschoppenserie voor nodig was.

• AZ en SC Cambuur komen elkaar voor de tweede keer tegen in de strijd om de KNVB-beker. Bij de vorige ontmoeting in september 2007 zegevierde de ploeg uit Leeuwarden in eigen huis met 1-0. Een doelpunt van Rachid El Khalifi brak het team van toenmalig coach Louis van Gaal op.

• SC Cambuur kan historie schrijven in Alkmaar. Het is namelijk alweer 23 jaar geleden dat een club uit de eerste divisie de finale bereikte van het bekertoernooi. Dat was NEC, dat destijds in de halve finale sensationeel afrekende met Ajax. In de finale moesten de Nijmegenaren hun meerdere erkennen in Feyenoord.

Het NEC dat in het seizoen 1993/94 de finale van het KNVB-bekertoernooi haalde.
Het NEC dat in het seizoen 1993/94 de finale van het KNVB-bekertoernooi haalde.

• De strijd om de topscorerstitel in het KNVB-bekertoernooi is nog lang niet beslist. Momenteel wordt de eerste plaats met ieder vier doelpunten gedeeld door Jaouad Chraou (OJC Rosmalen), Giovialli Serbony (VVSB), Martijn Barto (SC Cambuur), Zakaria El Azzouzi (Sparta Rotterdam) en Adnane Tighadouini (Vitesse). De drie laatstgenoemde spelers kunnen hun totaal nog opschroeven.

• De finale van het KNVB-bekertoernooi wordt op zondag 30 april afgewerkt in De Kuip. Vanzelfsprekend zal na de tweede halve finale (AZ - SC Cambuur) niet worden geloot. De winnaar van AZ - SC Cambuur speelt 'thuis' in de eindstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.