De tafelheren in Studio Voetbal
NOS VoetbalAangepast

Klaassen ontgroeit de eredivisie, maar mist nog routine

Davy Klaassen lijkt de eredivisie te ontgroeien. De middenvelder nam Ajax, ondanks een gemiste strafschop, ook tegen Vitesse op sleeptouw. Een nieuwe competitie, op een hoger niveau, lijkt voor hem een logische volgende stap. Maar in Studio Voetbal is niet iedereen overtuigd.

Ajax-trainer Peter Bosz, samen met Regi Blinker, Sonny Silooy en AD-journalist Sjoerd Mossou, te gast aan tafel bij Tom Egbers is blij met de progressie van zijn aanvoerder. "Hij ontwikkelt zich tot een complete middenvelder. Hij was niet alleen aanvallend belangrijk, maar ook verdedigend", zegt de coach van Ajax.

Routine

Toch meent Bosz dat Klaassen nog aan routine moet winnen. "Davy is 23 jaar en heeft al veel wedstrijden voor Ajax gespeeld, maar internationaal is hij nog een jonge speler. Spelers hebben ervaring nodig."

"Ik moet het nog zien of Klaassen op het fysieke vlak bijvoorbeeld de Premier League aankan", zegt Blinker. Moet Klaassen na dit seizoen überhaupt vertrekken bij Ajax? "Ik hoop het niet", aldus Bosz. "Het zou voor Ajax en het Nederlandse voetbal heel goed zijn als hij nog een seizoen bleef. En misschien ook wel voor Davy zelf."

Ook de prestaties van Feyenoord, Ajax en PSV komen ter sprake. De topdrie geeft sinds de winterstop niets prijs, waardoor de Rotterdammers nog altijd riant aan kop gaan.

"Ik denk dat niemand aan het begin van het seizoen had verwacht dat ze zo'n jaar zouden draaien en het zolang zouden volhouden", zegt Bosz over Feyenoord.

Feyenoord vs Ajax en PSV

"Er is een bepaalde chemie binnen het team ontstaan, maar Ajax en PSV blijven ook winnen", waarschuwt Blinker, die net als Bosz uit eigen ervaring weet wat het is om kampioen te worden met Feyenoord. Beide spelers maakten in het seizoen 1992/1993 deel uit van het kampioenselftal van coach Willem van Hanegem. "Het enige verschil is dat bij Ajax en PSV weleens wordt geroepen dat ze van zichzelf vinden dat ze de beste selectie hebben. Dat hoor je niet bij Feyenoord", zegt Blinker.

Mossou vindt dat Feyenoord inmiddels trekjes van een landskampioen vertoont. "Ze speelden tegen ADO een van hun minste wedstrijden van de laatste weken, maar winnen wel. Dat heeft de kenmerken van een team dat richting een kampioenschap gaat."

'Feyenoord heeft de kenmerken die op een kampioenschap duiden'

Dan nog een opvallende anekdote tijdens de uitzending. Bosz was in 1993 een van de bepalende spelers in het kampioenselftal van Feyenoord. De oud-middenvelder was destijds geschorst voor de kampioenswedstrijd, vanwege een gele kaart in de voorlaatste competitieronde tegen MVV.

Die frustratie blijkt nog steeds diep te zitten. Bosz kreeg destijds een gele kaart voor een overtreding. "Natuurlijk was dit een schwalbe, ik word er nog steeds kwaad om. Het was namelijk de mooiste wedstrijd van het seizoen die ik moest missen."

Gemist kampioensduel uit 1993 zit Bosz nog steeds dwars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl