PSV opgelet: baat bij behendige man voorin en vijf verdedigers

PSV opgelet: baat bij behendige man voorin en vijf verdedigers

28-09-2016 10:00
4

PSV moet woensdagavond winnen op bezoek bij Rostov om uitzicht op een vervolg in de Champions League te houden, terwijl ook Europa League-voetbal direct op het spel staat in Rusland. Waar moet de ploeg van coach Phillip Cocu voor oppassen met de ploeg die Ajax in de voorronde van het miljoenenbal uitschakelde, en waar liggen de kansen voor PSV?

Sterke punten

De tactiek van Berdyev
Een onbeduidende arme Russische club naar de Champions League brengen: het lukte Kurban Berdyev, tactisch meesterbrein van Rostov. Officieel is hij inmiddels vice-voorzitter, maar in de realiteit acteert hij nog altijd als hoofdcoach. Berdyev wordt beschouwd als een van de beste, zo niet beste coach van Rusland vanwege zijn tactische genialiteit. De manier waarop hij Rostov succes bracht was simpel maar effectief: een 'internationaal'' 5-3-2-systeem (dit seizoen ook weleens een 5-4-1-systeem) voetballend vanuit de counter. Niet mooi, wel doeltreffend. Dat heeft Ajax dit seizoen al ondervonden.

Samenvatting returnduel met Ajax (4-1 winst)

Standaardsituaties
Uitgespeelde aanvallen die leiden tot een doelpunt zal je niet vaak bij Rostov zien. De Russen scoren veelal op twee manieren: uit de counter en uit standaardsituaties. Van de vijf goals die het in totaal maakte tegen Ajax kwamen er drie uit een dood spelmoment en één uit een counter. In de competitie scoorde Rostov vier van de in totaal elf goals uit een standaardsituatie en twee uit een counter. Voordeel voor PSV: zelf is de club ook heel sterk vanuit standaardsituaties. De ploeg van Cocu scoorde daar vijf keer uit.

Lees ook: "Cocu is een betere coach dan Bosz, dus hij kan daar wél een resultaat boeken"

De mannen in vorm
Op middenvelder Christian Noboa is het altijd goed letten: de middenvelder is dé dragende kracht van Rostov, al heeft hij zijn topvorm nog niet kunnen benaderen. Een van de verrassingen aan het begin van dit seizoen is Dimtriy Poloz, die ook als centrale middenvelder kan spelen maar deze competitie vooral wordt ingezet als spits. Hij is met drie goals en twee assists momenteel de meest productieve speler. Cesar Navas is met zijn 36 jaar nog altijd opvallend belangrijk in het hart van de defensie. De fysieke Spanjaard maakt een ijzersterke start van het Europese en Russische seizoen door.

Zwakke punten

Belangrijke spelers kwijt
Rostov raakte deze zomer twee belangrijke verdedigers kwijt met Bastos (Lazio) en Ivan Novoseltsev (Zenit Sint-Petersburg) en de vervanging (Gueye, Granat en Mevlja) geven vooralsnog niet thuis. Het is daarom defensief nog niet helemaal waar de club wil zijn.

Beweeglijkheid in het centrum
In de thuiswedstrijd van Ajax tegen Rostov viel op hoe makkelijk Bertrand Traoré zich door het vijf- en soms zevenmansblok van de tegenstander heen wist te wurmen. Fysiek moet je de duels met de Rostov-verdedigers niet aangaan, maar door slim en snel te denken én te bewegen zijn er alsnog ruimtes te creëren. Zo kon Traoré een aantal keer gevaarlijk voor het doel komen, echter zonder doelpunt tot gevolg. Eenzelfde rol kan door Luciano Narsingh als tweede spits naast bliksemafleider Luuk de Jong ingevuld worden. 

Samenvatting eerste groepsduel met Bayern München (5-0 verlies)



Spel maken
In de counter is Rostov ontzettend sterk, maar het spel maken ligt de Russen absoluut niet. Het gaat wat ver voor PSV om het initiatief bij Rostov te leggen, maar het zou de Eindhovenaren niet slecht uit kunnen komen om de bal bij tijd en wijlen letterlijk bij de tegenstander te laten, om ze vervolgens met hun eigen counterwapen in de loeren te leggen. Cocu is een voorstander van het inzetten van een 5-3-2-systeem in Europa en dat kan in twee gevallen goed uitpakken tegen Rostov: de beweeglijkheid van een tweespitsensysteem voorin kan het blok uit elkaar spelen, terwijl het niet in de Russische counterval loopt.