Waar moet PSV rekening mee houden tegen Rostov?

28 september 2016, 10:00

Na een in meerdere opzichten onfortuinlijke 0-1 thuisnederlaag tegen Atlético Madrid, maakt PSV zich op voor haar tweede optreden in de poulefase van de Champions League. De ploeg uit Eindhoven is naar Rusland afgereisd voor een krachtmeting met Rostov (woensdagavond, 20.45 uur), dat haar eerste duel met 5-0 van Bayern München verloor.

Rostov kennen we natuurlijk nog van de play-offs van de Champions League, waarin de Russen een maatje te sterk waren voor Ajax. De revelatie van het afgelopen seizoen in de Russische Premier League sleepte eerst een 1-1 uitslag uit het vuur in de Amsterdam ArenA en walste vervolgens in het Olimp-2 Stadion met 4-1 over de Amsterdammers heen. Wat kan PSV opsteken van dat tweeluik, en de rest van het seizoen tot dusver van Rostov?

Counter

Tegen Bayern München (5-0 verlies) lukte het Rostov niet om deze tactiek met succes te hanteren, omdat het baltempo van de Duitsers veel te hoog lag voor de Russen. Het is de vraag of PSV dat ook kan en niet, zoals Ajax, een te lage balsnelheid zal hanteren. Ajax verstuurde over de hele dubbele confrontatie met Rostov dan wel bijna drie keer zoveel passes als Rostov (1272 versus 432), het wierp haar vruchten niet af vanwege het geringe tempo. Voor PSV is het zaak om de bal snel rond te laten gaan, om de tegenstander kapot te spelen. Een vroeg doelpunt zou natuurlijk goud waard zijn, omdat Rostov dan wel móet komen en de ruimtes dan groter zullen worden.

Vooruit voetballen

Niet alleen het baltempo was tegen Rostov te laag bij Ajax. Het schortte ook aan de richting van de bal. Dat was na afloop van de 4-1 zeperd in het zuidwesten van Rusland ook het belangrijkste punt waar de Ajacieden het volgens zichzelf hadden laten liggen. "We durfden niet te voetballen. We waren heel angstig waren om vooruit te spelen", sprak coach Peter Bosz. Aanvoerder Davy Klaassen was het ermee eens: "Het baltempo lag gewoon te laag. We hadden moeite er tussendoor te spelen en kozen te vaak voor de risicoloze pass."

Het loont waarschijnlijk om te proberen om via de zijkanten, waar de meeste ruimtes liggen, kansen te creëren. Rostov vindt het over het algemeen lastig om daar mee om te gaan, zo bleek tegen de hierboven genoemde tegenstanders. Ook Ajax wist in de thuiswedstrijd tegen de Russen vaak gevaarlijk te worden via de flanken. In de eerste helft werden er door de Amsterdammers al een stuk of zes aardige mogelijkheden gecreëerd via Amin Younes, Anwar El Ghazi en ook de uitgeweken Bertrand Traoré.

De wapens van Rostov

Rostov wist dit seizoen twintig keer tot scoren te komen in dertien wedstrijden. De spelers van de Russische club zijn koningen in spelhervattingen. Maar liefst de helft (tien) van de door hun geproduceerde doelpunten viel namelijk uit een standaardsituatie. De vrije trap vanaf de zijkant, zowel indraaiend als uitdraaiend, is levensgevaarlijk. Rostov scoorde dit seizoen al maar liefst vijf keer op deze wijze: vier keer werd de vrije trap binnengewerkt, één keer (tegen Ajax) dwarrelde de bal onaangeraakt in de verre hoek. PSV zal ten eerste dus zo weinig mogelijk vrije trappen moeten weggeven en zal ten tweede goed moeten staan als dit toch het geval is. Verder waren de Russen trefzeker uit corners (twee keer, klutssituatie en kopbal), een directe vrije trap en een rebound uit een directe vrije trap.

De aanvalsopzet van Rostov is zeer direct. Drie doelpunten vielen uit een vlotte aanval, waar er in alle gevallen een voorzet tegen de touwen werd geknikt. Ten slotte wist Rostov twee keer te scoren met een schot van afstand en viel er welgeteld één doelpunt na een vloeiend lopende aanval.

5-3-2

In verdedigend opzicht kent de ploeg weinig verrassingen. Rostov speelt met vijf verdedigers en drie middenvelders kort daarvoor, waarbij de afspraak is om zo weinig mogelijk ruimte weg te geven. Vorig seizoen werd dat spelsysteem ook gehanteerd, en met succes. In dertig competitiewedstrijden kreeg Rostov toen slechts twintig goals tegen, het minst van alle ploegen. Dit seizoen staat de teller van het aantal tegengoals na acht competitieduels op acht bij de nummer vijf van de Russische Premier League.

[photo,101209,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen