Het nieuwe PSV-doelwit: contractrebel, allrounder en Shevchenko-breker

Het nieuwe PSV-doelwit: contractrebel, allrounder en Shevchenko-breker

24-08-2016 14:00
25

Opnieuw wordt Oleksandr Zinchenko woensdag in verband gebracht met een overstap naar PSV. Maar wie is het Oekraïense talent van Manchester City eigenlijk? VoetbalPrimeur stelt hem aan je voor.

1. Zinchenko heeft met zijn negentien jaar al een hele voetbalreis achter de rug. Op jonge leeftijd meldde hij zich in de jeugdopleiding van Shakhtar Donetsk, maar een dispuut over zijn eerste profcontract zorgde ervoor dat hij twee jaar geleden zijn koffers pakte. Rubin Kazan sloot Zinchenko in de armen, maar door een te late inschrijving bleef het een halfjaar lang bij trainen. In 2014 stapte hij over naar het bescheiden FC Ufa, omdat hij zichzelf daar meer speelkansen toedichtte.

2. In dienst van Ufa ontpopte Zinchenko zich inderdaad tot een vaste waarde. Na een slow-start – zeven optredens in zijn eerste seizoen – kwam hij afgelopen seizoen tot 24 optredens en twee doelpunten in de Russische competitie. Mede door zijn inbreng eindigde promovendus Ufa de afgelopen twee seizoenen op de zestiende en twaalfde plek, genoeg voor lijfsbehoud.

3. Zijn eerste volwaardige seizoen op het hoogste niveau leverde Zinchenko meteen een plek in de Oekraïense EK-selectie op. In de aanloop naar het eindtoernooi in Frankrijk baarde de aanvallende middenvelder opzien door Andriy Shevchenko af te lossen als jongste doelpuntenmaker ooit in de nationale ploeg van Oekraïne. Op het moment van zijn doelpunt tegen Roemenië (4-3) was hij 19 jaar en 214 dagen oud. Op het EK mocht hij twee keer meedoen als invaller. Oekraïne droop zonder punt en doelpunt af in Frankrijk.

4. In Oekraïne staat Zinchenko te boek als het grootste talent van zijn generatie. De linkspoot is multi-inzetbaar op het middenveld en de aanval, maar komt het best tot zijn recht aan de linkerkant. Borussia Dortmund, dat de strijd om Zinchenko deze zomer verloor van Manchester City, zag in hem zelfs een vleugelverdediger. Scoren doet hij nog niet veel, maar met zijn dribbels, balcontrole en inzicht is hij een potentiële assistkoning.

5. Wat heeft Zinchenko te zoeken bij PSV? Nou, zeker iéts. Met het aanstaande vertrek van Florian Jozefzoon in het achterhoofd én de wetenschap dat Jürgen Locadia van nature geen linksbuiten is, kan Zinchenko in elk geval meer opties geven aan Phillip Cocu. Nadeel: hij kan de ontwikkeling van Steven Bergwijn in de weg staan. Het PSV-talent is er echter nog niet klaar voor om 34 wedstrijden per seizoen plus Champions League-wedstrijden te spelen.