Home > Nieuws > PSV eindelijk officieel kampioen na moeizame wedstrijd

PSV eindelijk officieel kampioen na moeizame wedstrijd

Goals Schouten, Bakayoko, Boscagli en Teze

5 mei 2024 - Door: Noel Van de Laar
De Twaalfde Man

PSV mag zich vanaf nu eindelijk officieel landskampioen van Nederland noemen. Voor het eerst sinds april 2018 is PSV er in geslaagd de landstitel weer naar Eindhoven te halen. Na een ontzettend moeizaam begin van een onherkenbaar PSV zette PSV na het eerste kwartier spelen orde op zaken. Uiteindelijk stond het na negentig minuten 4-2 door goals van Jerdy Schouten, Johan Bakayoko, Olivier Boscagli en tien minuten voor tijd Jordan Teze. Namens Sparta scoorde Metinho op briljante wijze de 0-1, Boscagli kopte per ongeluk de 2-2 tegen de touwen namens de Rotterdamse bezoekers.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

Voor PSV moet het bevrijdend zijn, er werd ondertussen al zolang naar dit moment toegeleefd. Zelfs na de 0-8 overwinning in Heerenveen werd het Eindhovense geduld nog verder op de proef gesteld. Even leek het vandaag ook nog mis te gaan. Sparta was duidelijk niet van plan zomaar mee te werken aan een Brabants feestje en zette PSV het eerste kwartier compleet vast op de eigen helft. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk zette de bezoekers zelfs zeer brutaal op voorsprong, via een schitterend doelpunt van Metinho. PSV mocht ondertussen niet klagen, want na pijnlijk gegrabbel van Walter Benitez had PSV ook zomaar met ruimere cijfers achter kunnen staan.

De openingsfase vandaag had veel weg van de wedstrijd die PSV twee maanden geleden op bezoek bij Borussia Dortmund voetbalde. PSV kwam er niet aan te pas en leek volledig overklast te worden. Na wat tactische aanpassingen leek de ploeg van Peter Bosz zich na een kleine twintig minuten te herpakken. Het scoorde ook direct, vanuit een corner van Joey Veerman zette Jerdy Schouten zijn hoofd knap tegen de bal voor de gelijkmaker. Zeven minuten later kwam PSV vervolgens op voorsprong. Na prachtige passeerbewegingen van Luukinho de Jong, vond hij Johan Bakayoko op zijn weg om de bal op af te leggen. De Belg had de hoek vervolgens voor het uitkiezen voor de voorsprong.

Lang kon PSV niet genieten van die voorsprong. Nog geen negentig seconden na de bevrijdende goal schoot Saito vanaf de rand van de zestien. De Japanner leek de bal volledig verkeerd te raken, ware het niet dat de kruin van Olivier Boscagli de bal dusdanig van richting veranderde dat hij in de kruising draaide. Sparta kwam dus verrassend weer op gelijke hoogte in het Philips Stadion.

Die gelijke stand werd vervolgens gekoesterd tot aan de rust. Hoewel PSV nog wel aan leek te zetten om met een voorsprong te gaan rusten, slaagde de ploeg van Peter Bosz hier niet in. Er was nog even appel voor een penalty na een harde overtreding op Guus Til, maar daar wilde Higler niet aan in de blessuretijd van de eerste helft.

Na rust leek PSV aanvankelijk net als in de eerste helft niet geheel wakker te zijn begonnen. Sparta had de betere kansen in het eerste kwartier na rust en wist enkele keren bijna opnieuw op voorsprong te komen. Dat veranderde compleet halverwege de tweede helft. PSV kreeg op een meter of vijfentwintig voor het doel van Nick Olij een vrije trap. Joey Veerman stiftte die vrije trap op de volledig vrijstaande Olivier Boscagli. De Franse verdediger bedacht zich geen moment en haalde met een volley vernietigend uit voor de hernieuwde voorsprong voor PSV. Daarna was het een kwestie voor PSV om de wedstrijd uit te voetballen.

In de slotfase werd Jordan Teze nog alleen weggestuurd op weg richting Nick Olij. Saibari stak de rechtsback op knappe wijze de diepte in en als een ervaren spits rondde Teze de bal prachtig af voor de definitieve beslissing. PSV is voor de vijfentwintigste keer kampioen van Nederland geworden. Gefeliciteerd aan iedereen die PSV een warm hart toedraagt.

Laatst bijgewerkt : 5 mei 2024 - 14:25