Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cody Gakpo: 'Voetbal haalt verschillen in de samenleving weg'

KNVB Media
KNVB Media
14 april 2024, 18:00

Foto: KNVB Media

EVV, PSV, Liverpool, Oranje. Dat mooie rijtje hoort bij international Cody Gakpo. De geboren Eindhovenaar straalt altijd uit dat hij zin heeft om te voetballen. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds zijn jeugdjaren bij EVV. "Als ik het veld betreed en de bal aanraak, vergeet ik alles eromheen. Misschien komt dat door vroeger. Dat was de basis. Een heel leuke tijd."

Sport brengt mensen samen. Op het veld is iedereen gelijk.

Zijn vader Johnny was voetballer, zijn moeder Ank deed aan korfbal en rugby. Voor Cody bestond er maar één sport en dat was voetbal. Daarin volgde hij zijn zes jaar oudere broer Sidney. "Naast ons huis zat een dokterspraktijk, met een klein grasveldje in de tuin. Daar voetbalde Sidney altijd met zijn vrienden. Ik wilde graag meedoen, maar ze vonden me te jong. Later mocht het wel. Ik werd steeds handiger met de bal en pikte dingen snel op."

Al op 4-jarige leeftijd mocht Cody instromen in de F4 van EVV, de amateurtak van FC Eindhoven. Ook daarin volgde hij zijn oudere broer Sidney die al lid was. "EVV was geen grote vereniging, maar wel heel fijn en er heerste een familiegevoel. Iedereen kende elkaar, van de hogere tot de lagere teams. Op zaterdag was ik eigenlijk de hele dag op de club te vinden. We speelden altijd heel vroeg in de ochtend. Soms zo vroeg dat de dauw nog op het veld stond en het ijskoud was. Maar dat maakte ons niets uit. Als de wedstrijd voorbij was, dan ging ik bij mijn broer kijken of we speelden op een ander veld gewoon door met een paar jongens." Gouden tijden, noemt hij ze. "Je hoefde nergens aan te denken, was lekker vrij en kon helemaal jezelf zijn."

Cody's voetbaldroom

Basis van alles

Cody speelde slechts twee jaar bij EVV, want hij werd al vroeg door PSV gescout en maakte op 6-jarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van de Eindhovense topclub. Nu, ruim 20 jaar later, is Cody een gevierd profvoetballer die schittert in Oranje en Liverpool en in de mooiste stadions van de wereld speelt. Totaal andere omstandigheden, waarin de druk van buitenaf soms best groot is. "Toch neem ik de dingen van vroeger altijd mee. Zodra ik het veld betreed en de bal aanraak, dan vergeet ik alles eromheen. Dan ga ik 'gewoon' weer voetballen. Misschien komt dat door de tijd bij EVV. Dat was de basis van alles."

Spelen voor EVV? Een van de leukste periodes van mijn leven.

Daarmee doelt hij niet alleen op het voetballende aspect, maar ook op de sociale impact van een amateurvereniging. "Sport brengt mensen samen. Verschillen in de samenleving vallen weg, want op het veld is iedereen gelijk. Dat zie je ook bij Oranje nu, waar jongens uit alle lagen van de maatschappij bijeenkomen. Uit dorpen en steden, van alle kleuren. We zijn één team samen en het hele land staat achter ons."

Steun van ouders

De Oranjeinternational roemt ook het feit dat zijn ouders altijd achter hem stonden. "Van huis uit heb ik altijd de steun gevoeld om gewoon lekker te voetballen. Als je ouders er voor je zijn en positief zijn, dan heb je als kind ook veel zin in het voetbal. Op zo’n jonge leeftijd is sport, en in mijn geval voetbal, heel belangrijk voor kinderen. De namen van mijn trainers en teamgenootjes van EVV kan ik allemaal nog zo opdreunen. Het was echt een heel leuke tijd, een van de leukste periodes van mijn leven."

Dromen van Oranje Dromen van Oranje Wil jij ook op voetbal?

Het amateurvoetbal is de grootste sport van Nederland. De KNVB bestaat uit meer dan 3000 verenigingen en heeft meer dan 1,2 miljoen leden, waaronder 600.000 kinderen en jongeren. Speciaal voor de campagne 'Dromen van Oranje' organiseren verenigingen door het hele land activiteiten waarbij kinderen kunnen kennismaken met het voetbal.

Denzel Dumfries Denzel Dumfries "Mijn amateurtijd bij Smitshoek heeft me echt gevormd."

Esmee Brugts Esmee Brugts "Ik heb nog steeds dezelfde vriendengroep."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen